Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hadamczik: Po prohře s kvalitním týmem se neodstupuje

Soči - Alois Hadamczik po nepovedeném čtvrtfinálovém utkání s USA uvedl, že neuvažuje o odstoupení z funkce trenéra národního týmu. Výkon jak proti Američanům, tak na celém turnaji považoval za dobrý. Šéf ČSLH Tomáš Král poté označil výsledek za hokejovou realitu. Na druhou stranu připustil, že i možnost změny na střídačce národního týmu před vypršením Hadamczikova kontraktu existuje. 

Alois Hadamczik na olympiádě v Soči
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Z výsledku byl reprezentační kouč zklamaný. "Těžko se mi hledají slova. Mužstvo pracovalo velmi dobře, ale dostali jsme laciné branky a s tak silným soupeřem se pak zápas těžko otáčí," řekl Hadamczik. "Samozřejmě, že tým jsem si vybral s kolegy a zodpovídám za něj. A tedy i za výsledky. Nevidím ale důvod, když prohrajeme s tak silným týmem, jako je USA, abych se rozhodoval, zda budu pokračovat na střídačce," doplnil.

Podle trenéra byl výsledek po první třetině nezasloužený. "Jsem přesvědčen, že výsledek v první třetině nebyl obrazem hry, za stavu 1:1 jsme měli více šancí než soupeř," hodnotil Hadamczik, který zároveň nepovažoval včerejší utkání se Slovenskem za velkou nevýhodu. "Nebylo znát, že jsme včera hráli. Ale brankář Quick chytal velmi dobře," doplnil.

Pavelec, který první zápas turnaje proseděl na tribuně a od druhého byl v české brance, si podle něj vybral slabší den. "Ondra si nevybral šťastný den. Kvalita brankářů na jedné a druhé straně byl rozdíl. Takový je ale sport. Ondra je zkušený brankář a dnes neměl svůj den," dodal Hadamczik.

Pouze čtvrtfinálovou účast hodnotil Hadamczik jako neúspěch. "S celkovým výsledkem nemůžeme být spokojeni. Kromě první poloviny zápasu proti Švédsku ale mužstvo pracovalo dobře," sdělil kouč. "Jsem přesvědčen, že jsme vybrali tým, který byl v dané situaci nejlepší možný. A hráči, o kterých se diskutovalo, hráli dobře. Tomáš Kaberle byl vynikající, Michal Barinka hrál až do svého zranění dobře a Aleš Hemský i celý jeho útok hrál také kvalitně," uvedl Hadamczik.

O tom, zda se obává, že by se v hokejovém svazu objevily tlaky na jeho odvolání, nechtěl mluvit. "Nevím, jestli na podobnou otázku mám pořád odpovídat. Každý turnaj musí trenér zhodnotit a předat zprávu výkonnému výboru. Ten rozhodne," podotkl Hadamczik a zároveň uvedl, že neuvažuje o odstoupení z funkce. "Na zevrubnější hodnocení je potřeba nějaký čas," ukončil.

"Já osobně určitě teď hodinu po zápase neřeknu, že trenér končí," oznámil šéf ČSLH Tomáš Král. "A sám to řešit určitě ani nemohu, ale olympiádou se budeme samozřejmě zpětně zaobírat a turnaj se bude hodnotit. Vždy, když se nedosáhne na nějaký cíl, tak se mluví i o otázce trenérů. Ale trenér ten dnešní zápas určitě neprohrál," prohlásil Král. Vedení svazu bude brát při hodnocení v potaz i názor samotného Hadamczika. "Ta pozice trenéra národního týmu je určitě obtížná, ale všeobecně řečeno - nikde není psáno, že by se trenér kdykoliv změnit nemohl," doplnil Král.

Z pěti duelů vyhrál národní tým jen dva proti Lotyšům a Slovákům v osmifinále. Lepší byli kromě Američanů i Švédové a Švýcaři. "Taková je realita. Třeba u Švýcarů jsem si myslel, že je porazíme, nicméně ty týmy jsou silné a hrají výborný hokej. Je to turnaj a záleží na momentální formě, skutečnost je však taková, že outsideři už tam žádní nejsou," podotkl Král.

Je tedy šesté místo pod pěti kruhy obrázkem současnosti českého hokeje a lze vůbec v dohledné době očekávat zlepšení? "Víme dlouhodobě, že to portfolio špičkových hráčů není takové, jako bylo před lety, kdy jsme vyhráli v Naganu a další trofeje. Těch hráčů celkově ubývá, to jsou naprosto objektivní argumenty podložené čísly," uvedl Král.

Přesto nevidí budoucnost až tak černě. "Pořád tu hráči jsou, kteří to mohou a budou muset převzít, i když je zřejmé, že tak silná generace se určitě jen tak nevytvoří. Někteří do těch tahounů do čtyř let a další olympiády dorostou, ale pořád je to srovnávané s tou mimořádnou generací. A není ani jisté, že tady někdy ještě vůbec takováhle generace bude, když vezmeme v potaz zájem o sport jako takový, s podmínkami, co tu jsou."

Král ovšem věří, že se český hokej vydal správnou cestou. "Je to určitě i o práci a snaze ty mladší hráče produkovat. A jsem přesvědčený o tom, že se v práci s mládeží udělal obrovský kus práce a určité výsledky se už začínají dostavovat, ale je to práce těžká a dlouhodobá," zdůraznil Král.

Před pěti lety byla ale z jeho pohledu situace kritická. "Od té doby se hodně změnilo. Podmínky pro kluky se zlepšují, velmi výrazně se zlepšila ekonomická situace svazu, což je důležitá stránka věci. A kdo sleduje výsledky mládeže, tak ví, že ty pokroky jsou už vidět. Musí to ale vycházet od základu především z klubů," uzavřel Král. 

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články