Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Novák: Byl jsem si jistý, že Martina získá zlato, už před týdnem

Soči - Martina Sáblíková na Hrách v Soči obhájila olympijské zlato v závodě na 5 000 metrů a dočkala se už třetího olympijského zlata. Ihned po dojetí poslední dvojice se začalo slavit. Přímo na ledové ploše se poté objímala nejprve s trenérem Petrem Novákem, poté i s maminkou, která přelezla plůtek z hlediště. Že vyhraje, jí došlo už v průběhu poslední rozjížďky. Na nejdelší ženské trati triumfovala časem 6:51,54 a nechala za sebou o 2,74 sekundy Ireen Wüstovou. Nizozemka byla ze stříbra nadšená, věděla, že zlato bylo daleko.

Úspěšná trojice na stupních vítězů
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

"Chvíli se mi chtělo brečet, pak jsem mávala do hlediště. Poté jsem našla Nováka, který tam brečel, ještě než dojely poslední dvě kola. Pak jsem si říkala: no a je po všem. Závod odbojovaný. Co jsem si chtěla užít, je pryč. Došlo mi to asi po dvou třech minutách. Pocit prázdna vystřídala euforie. Ale dvě minuty jsem fakt nevěděla, co se děje," popisovala své myšlenky.

"Hodně lidí mi fandilo. Přáli si, abych vyhrála a uspěla proti zdejší nizozemské nadvládě. Kohokoliv jsme potkali, tak mi říkali, abych vyhrála. Aby nezískali další zlato," poukázala na dominanci nizozemských rychlobruslařů v Soči.

Novák zůstával v klidu

"Já jsem si byl jistý, že Martina získá zlato, už před týdnem. A vzhledem k situaci v jaké teď byla, jsem věřil, že zlato bude, už když jsem viděl závody probíhat. Samozřejmě jsem trnul, aby někde neprasklo nějaké pérko, nebo nevím, co by ještě mohlo nastat, ale připravená byla dobře," uvedl Novák, který prý své svěřenkyni neustále opakoval, že je připravena zajet čas 6:52.     

"Věřil jsem, že Martina pojede to, co jela zhruba ve Vancouveru. Věděl jsem, že formu má. A tady nebyl nikdo, kdo by zajel 6:52 jako tenkrát Beckertová. Stále jsem si říkal, že to je hratelný," vysvětloval. Zbytečně se nenervoval i proto, že před rokem na mistrovství světa v Soči zajela Sáblíková čas 6:54. "A to tehdy měla problémy se zády. Teď je na tom lépe," konstatoval.

Končit s kariérou Sáblíková nehodlá

S ohledem na svůj věk může Sáblíková sbírku medailí rozšířit i za čtyři roky v jihokorejském Pchjongčchangu. "Uvidíme, jakou formu budu mít za čtyři roky a jestli budu zdravá. To jsou důležité faktory. Bavit mě to nepřestane, to je jasné. Je to ale dlouhá doba," podotkla Sáblíková.

"Největší odměna je, že je Petr Novák šťastný. Naplánovat mi takovou formu na olympiádu přesně, to není snadné. Navíc mi ohromně pomohl při závodě i před závodem. Vybral taktiku, proto jsem zajela výborný čas. Odměnou je i reakce diváků, kteří si to užili," řekla Martina Sáblíková po závodě.

Dojezd Martiny Sáblíkové na 5 000 m
zdroj: ČTK/AP autor: Pavel Golovkin

Dnešní úspěch bral kouč Novák i jako závazek do budoucnosti. "Zkusit třeba získat ještě jedno zlato na olympiádě. A věřím, že tam na to budu mít i víc závodníků. Dozraje tým," podotkl Novák.

A co Rio?

Nevyloučil však, že se bude Sáblíková pokoušet o úspěch již za dva roky na letní olympiádě v Riu de Janeiru, kde by mohla startovat v cyklistice. "Když projela cílem a viděl jsem čas a uvědomil si, že zlato asi bude, napadlo mě, že bychom za dva roky mohli zase pod pěti kruhy startovat. Nevylučuju to. Teď se mnou ale cloumají emoce. Probereme to jindy," dodal Novák.

Wüstová: Mám pocit, že jsem vyhrála stříbro

Poražená Wüstová tuto prohru snášela o dost lépe než to, když ji v závodě na 1 500 metrů překonala Jorien ter Morsová, která v Soči startovala rovněž v short tracku. "Teď mám pocit, že jsem vyhrála stříbro. Na patnáctistovce jsem měla pocit, že jsem prohrála zlato," vysvětlila. V závěru jí došly síly. "V posledních několika kolech jsem umírala," přiznala.

Když Sáblíková s Wüstovou přišly na řadu, byla v čele Kleibeukerová, která pětku zvládla ve velmi kvalitním čase 6:55,66. Pětatřicetiletá rychlobruslařka se nakonec dočkala své první velké medaile. Na stupně vítězů ji doprovodila pětiletá dcera. "Je neuvěřitelné vyhrát medaili před svou rodinou. Nebyl to můj nejlepší závod a na olympiádě samozřejmě doufáte, že odbruslíte své maximum, ale naštěstí to na bronz stačilo," řekla nejstarší nizozemská rychlobruslařka na těchto Hrách.

Pechsteinová nekončí

Pořadím na medailových postech mohly zamíchat v závěrečné dvojici německá veteránka Claudia Pechsteinová a další ze silné nizozemské reprezentace Yvonne Nautaová. Ty však na nejlepší nestačily a zařadily se na páté a šesté místo. Pro jednačtyřicetiletou Pechsteinovou, která startovala už před dvaceti lety na olympiádě v Lillehammeru, to přitom rozhodně nebyl poslední závod. "Proč bych měla teď končit? Budu pokračovat," prohlásila majitelka devíti olympijských medailí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články