Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ruský zmar. Biljaletdinova parta si na zlato nesáhne

Soči – Ruští hokejoví fanoušci zažívají velké zklamání. Sborná nezvládla útok na první olympijské zlato po dvaadvaceti letech a po prohře 1:3 s Finskem končí už ve čtvrtfinále turnaje. Tlak na partu s hvězdami Alexandrem Ovečkinem, Jevgenijem Malkinem či Pavlem Dacjukem byl obrovský, ani po nepřesvědčivých dosavadních výkonech ale naděje směrem od Vladimira Putina nepohasínala. V průběhu zápasu však začalo být i jemu jasné, že sen o medaili se rozplynul.

"Cítím úplnou prázdnotu," hlesl Ovečkin, jehož hvězda na Hrách nezářila tak, jak od něj mnozí očekávali. V pěti zápasech si připsal jen dva body za gól a asistenci. Neprosadil se ani dnes.

Rusové pod vedením Zinetuly Biljaletdinova začali proti Finsku zostra a z přesilovky šli do vedení zásluhou Ilji Kovalčuka - nejlepšího střelce týmu spolu s Alexandrem Radulovem. Radovali se však jen minutu a půl, a přestože sborná v dalších dějstvích tlačila, zvýšit už nedokázala. Naopak Finové si připsali další dva góly a tím bylo o osudu ruské reprezentace rozhodnuto.

"Měli jsme dobrý začátek, dali jsme gól a cítili jsme se dobře. Pak jsme ale udělali dvě chyby, které nás stály zápas. Snažili jsme se, ale nedokázali jsme už skórovat," řekl Ovečkin, nejlepší střelec NHL, který v dresu Washingtonu nasázel v sezoně už 40 gólů.

Těžko hledal slova i gólman Sergej Bobrovskij. Z neúspěchu na domácí půdě cítil velké zklamání. "Chceme poděkovat fanouškům za podporu a za skvělou atmosféru. Co víc se dá říct," řekl brankář Columbusu, který ve 27. střídal Semjona Varlamova.

Pavel Dacjuk: "Tlak byl rozhodně vysoký. Ale když olympiáda začala a my vyrazili na led, všechno jsme hodili za hlavu a mysleli jen na hru."

Říct se toho dá hodně, minimálně Vladimir Putin však moc rád nebude. Ruský prezident je velkým fanouškem hokeje a úspěchem sborné chtěl korunovat opulentní zimní Hry. Tužba se však sesypala jako domeček z karet. "Náš tým je úplně nejlepší ze všech," prohlašoval ještě před osmifinále s Norskem.

To sice Rusové zvládli, další zkouška už ale byla nad jejich síly. "Nesplnili jsme očekávání," smutnil Dacjuk. "Je škoda, že jsme nemohli potěšit fanoušky. I když všichni kluci dělali, co se dalo, je to zklamání. Co bychom asi mohli zažít, kdybychom dnes vyhráli?" ptal se Dacjuk sám sebe v rozhovoru pro ruský deník Sport Express.

Vladimir Putin jako hokejista
zdroj: ČT24

Pětatřicetiletý Dacjuk uznal, že Finsko bylo lepší. "Velmi dobře bránili. Upřímně, nečekal bych, že budeme hořet 1:3. Ale věděl jsem, že Finsko má dobrý tým," dodal útočník Detroitu, který v posledním utkání na turnaji nahrával Kovalčukovi na gól.

Některá média sborné předhazovala, že sólování často převládalo nad týmovou hrou. "Možná, že někdo to prožíval trochu víc," zamyslel se Dacjuk. "Ale všichni si v šatně řekli, že můžeme vyhrát pouze jako tým."

Ruská hokejová legenda Pavel Bure ještě před startem olympijského turnaje prohlašovala, že se díky sytému dají prohrát všechna utkání v základní skupině a stále je šance na zlato. Sborná sice prohrála jen jednou – s USA na nájezdy – vidina zlata je přesto pryč.

Zdroj
ČT sport, ČTK, RT.com, sport-express.ru

Hlavní zprávy

Nejčtenější články