Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češi málem promrhali čtyřgólový náskok, i tak poslali Slováky domů

Soči – Čeští hokejisté se vyhnuli obrovské ostudě a na olympijském turnaji postoupili do čtvrtfinále. Domů se naopak mohou chystat Slováci, kteří podlehli českému celku 3:5. Češi sice po první dvě třetiny předváděli svůj dosud nejlepší hokej na turnaji a postupně si vypracovali až čtyřgólový náskok, Slováci však dokázali snížit na rozdíl jedné branky a nebyli daleko od vyrovnání. Nakonec čeští hokejisté přece jen těsný náskok uhájili a ve středečním čtvrtfinále je čeká tým USA. Utkání Česko - USA sledujte ve středu od 18:00 na ČT sport a našem webu.

Roman Červenka a Jaromír Jágr
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Oba celky na Hrách v Soči doposud zůstávaly za očekáváním, a tak na sebe trochu překvapivě narazily již v osmifinále. Slovenský trenér Vladimír Vůjtek nasadil do branky hrdinu zápasu s Ruskem Jána Laca, a mimo hru tak zůstali oba jeho kolegové z NHL. Český tým se musel i proti Slovákům obejít bez Patrika Eliáše.

Na rozdíl od předešlých utkání si čeští reprezentanti odpustili ospalý vstup do duelu a oba týmy začaly ve slušném tempu. Trojice Erat-Hanzal-Voráček si už při svém prvním střídání vypracovala solidní příležitost. Dvojici Krejčí-Hemský se dařila kombinace a vířivým pohybem dělala problémy slovenské obraně, první gól ale přinesla až přesilová hra českého týmu.

Kaberle nahodil od modré čáry puk na branku, k odraženému kotouči se dostal Jakub Voráček, který vrátil zpět před bránu Aleši Hemskému. Útočník Edmontonu nezaváhal a poslal Čechy do vedení. Uplynula jen necelá půlminuta a Češi se radovali podruhé. Plekanec s Červenkou se dostali do rychlého protiútoku. Český kapitán řešil celou akci individuálně, puk z jeho hole však skončil jen u tyče. Roman Červenka se ale rychle vysmýkl bránícímu slovenskému hráči a suverénní dorážkou dal českému týmu dvougólový náskok.

Český tlak pokračoval

I v následných minutách měli blíže ke vstřelení branky čeští hráči. Velmi dobře hráli i v oslabení a nedovolili Slovákům usadit se v jejich obranném pásmu. V následné přesilovce naopak ukázali svému soupeři, jak si poradit s výhodou jednoho hráče v poli. Statické Slováky uzavřeli v obranném pásmu a David Krejčí dokonalou ránou do horního růžku nedal Lacovi šanci.

Druhá třetina začala tak, jak skončila první, čeští hráči byli aktivnější, dobře zahušťovali prostory v obranné fázi, v útoku hráli nápaditě a hýřili pohybem. Zejména dvojice Hemský s Krejčím byla k nepoznání oproti minulým utkáním. Především v přesilových hrách však Češi začínali hrát čím dál tím více na krásu a výrazně ubylo nebezpečných střel.

Roman Červenka střílí svou druhou branku do sítě Slovenska
zdroj: ČTK/AP

Postupně upadalo i tempo na české straně a začaly se objevovat mezírky v obraně. Pak ale obrovskou minelu předvedl čtyři minuty před koncem prostřední části slovenský obránce Sekera, kterého obral o puk Roman Červenka. Český útočník od vlastní modré čáry ujížděl sám na Laca. Už už se zdálo, že jeho bekhendová klička bude příliš dlouhá, nakonec však Červenka puk zkrotil a přidal svůj druhý gól v utkání.

Slovensko blízko obratu

Těsně před přestávkou však vrátil Slovákům naději Marián Hossa, který snížil na 1:4. Do třetí části vstoupili hráči slovenského výběru jako polití živou vodou a zatápěli české obraně. Dohrávali všechny souboje a zvýšená aktivita se brzy projevila i na skóre. Třetí třetina nebyla ještě ani v polovině, když Češi vedli už jen o gól. Dvakrát zůstal před Ondřejem Pavelcem naprosto nekrytý útočník a český gólman neměl šanci. Znovu se trefil Hossa, na 3:4 snižoval Surový.

Slovenský tlak ale neustával a tým v modrém byl několikrát blízko vyrovnání. Český celek však těsný náskok s vypětím všech sil uhájil a v závěru ještě přidal Tomáš Plekanec gól do prázdné slovenské branky. Češi se tak mohou těšit na čtvrtfinále, Slováci na turnaji končí.

ČR - Slovensko 5:3 (3:0, 1:1, 1:2)Branky a nahrávky: 7. Hemský (Voráček, T. Kaberle), 8. Červenka (Plekanec, Jágr), 18. Krejčí (T. Kaberle), 36. Červenka, 60. Plekanec (Krejčí) - 39. Marián Hossa (Handzuš, Sekera), 48. Marián Hossa (Tatar, Handzuš), 49. Surový (Sekera, Bartovič). Rozhodčí: Peel (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Cameron (Kan.), Suominen. Vyloučení: 1:5. Využití: 3:0. Diváci: 3628.

ČR: Pavelec - Židlický, Šmíd, Z. Michálek, T. Kaberle, Rozsíval, Gudas - Jágr, Plekanec, Červenka - Hemský, Krejčí, M. Michálek - Voráček, Hanzal, Erat - Frolík, Nedvěd, Palát. Trenér: Alois Hadamczik.

Slovensko: Laco - Starosta, Chára, Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Jurčo, Ölvecký, Záborský - Miklík, Surový, Bartovič - Pánik, Radivojevič, Marcel Hossa. Trenér: Vladimír Vůjtek st. 

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články