Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Další výbuch slovenských hokejistů, prohráli i se Slovinskem

Soči - Hokejisté Slovinska se postarali o největší překvapení dosavadního průběhu olympijského turnaje v Soči, když ve skupině A porazili Slovensko 3:1. Nováček pod pěti kruhy získal díky brankám Roka Tičara, Tomaže Razingara a Anžeho Kopitara proti semifinalistovi minulé olympiády premiérové body. Tým českého trenéra Vladimíra Vůjtka dostal po debaklu s USA 1:7 na turnaji další ránu a ztratil šanci na přímý postup do čtvrtfinále.

Trenér Vůjtek a slovenští hokejisté
zdroj: Reuters autor: Grigory Dukor

"Je úžasný pocit porazit Slovensko s hráči, které tady mají. Jsme poprvé na olympiádě a teď máme i první výhru. Je to skvělé, ale není čas na oslavy. Čeká nás další těžký zápas s USA," řekl brankář Robert Kristan, který působí ve slovenské extralize v dresu Nitry. "Byl to z naší strany hodně špatný zápas. Na tomto turnaji ale hrají outsideři opravdu velmi dobře," prohlásil slovenský útočník Tomáš Tatar.

Vůjtek po úvodním zápase zamíchal se sestavou, ze které mu také vypadl do konce turnaje zraněný Marcinko. Navíc už v první třetině musel sáhnout k další změně, když po tvrdém zákroku do hlavy odstoupil ze hry Kopecký s podezřením na otřes mozku. Gólmana Nitry Kristana hned v první minutě prověřil dorážkou Baranka, pak nebezpečně pálil Marián Hossa, ale Slovinci začali ukazovat, že hrají proti favoritům nebojácně.

Halák kryl Jegličovu dorážku. V deváté minutě si na Tičarovu přihrávku najížděl Sabolič, jemuž zmařil velkou šanci faulem Marinčin. Slováci se v oslabení ubránili, ale přišli o Kopeckého. Ten se prosazoval v souboji s Krajncem před slovinskou branku a přijíždějící Kovačevič ho srazil zákrokem loktem do hlavy. Sudí Olenin s Peelem nevylučovali, viditelně otřesený útočník Floridy zamířil do kabiny.

Slovinci mohli otevřít skóre v 16. minutě, ale Halák střelu pardubického obránce Gregorce vytěsnil. Na druhé straně po objetí branky nepřekonal Kristana Handzuš. Vůjtkův výběr byl blízko vedoucí branky v úvodu druhého dějství, kdy po přečíslení po Bartovičově přihrávce zakončil Surový, ale Kristan zasáhl pravým betonem. Skóre se neměnilo ani při trestu Kopitara, který ve 34. minutě mohl po brejku přihrát úplně volnému Davidu Rodmanovi, ale Baranka mu v tom zabránil.

Na konci druhé části hráli Slováci téměř čtyři minuty přesilovku, včetně osmi vteřin v pěti proti třem, a největší šanci nevyužil Surový. Úvod třetí třetiny patřil Slovinsku. Při signalizované výhodě ještě neuspěl před Halákem bekhendovým pokusem Jeglič, při Meszárošově pobytu na trestné lavici nejdříve trefil Krajnc tyč a Kopitarově dorážce do odkryté branky zabránil Baranka, ale Jegličovu výzvu vzápětí už proměnil bekhendovou střelou mezi Halákovy betony Tičar.

Při snaze o vyrovnání dostali Slováci ve 48. minutě další ránu. Urbasovu přihrávku neodvrátil Chára a Razingar zamířil do odkryté branky. Za 23 vteřin se prosadil individuálně Kopitar a o prvním zisku Slovinců v devátém vzájemném utkání se Slovenskem bylo jasno. Kristanovi už jen sebral nulu 18 vteřin před koncem v přesilovce Jurčo.

"Hokej není ve Slovinsku na takové úrovni. Ale snad to lidi uvidí a začnou na tom pracovat. V národním týmu máme velký potenciál," řekl Kristan. "Proti Rusku (2:5) jsme měli možná moc velké oči. Ale všichni jsou jen lidé. Tak jsme se na to dívali. Měli jsme respekt před slovenskými hráči, ale věděli jsme, že hokej umíme," dodal Tičar.

Slovensko - Slovinsko 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 60. Jurčo (Záborský, Chára) - 44. Tičar (Jeglič, Sabolič), 49. Razingar (Urbas, M. Rodman), 50. Kopitar (Muršak). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Peel (USA) - Amell (Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 7 438.

Slovensko: Halák - Chára, Starosta, Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin - Marián Hossa, Handzuš, Záborský - Tatar, Kopecký (21. Miklík), Jurčo - Pánik, Surový, Bartovič - Radivojevič, Ölvecký, Marcel Hossa. Trenér: Vladimír Vůjtek starší.

Slovinsko: Kristan - Kovačevič, Kranjc, Robar, Gregorc, Pavlin, Podlipnik, Pretnar, Tavželj - Muršak, A. Kopitar, D. Rodman - Sabolič, Tičar, Jeglič - Razingar, Urbas, M. Rodman - Pance, Goličič, Mušič. Trenér: Matjaž Kopitar.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články