Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Bank po sjezdu do kombinace útočí na medaili, je senzačně druhý

Soči - Před všemi největšími favority v kombinaci i olympijským vítězem ve sjezdu Matthiasem Mayerem skončil po první části kombinace Ondřej Bank. Český lyžař tak potvrdil skvělou formu z tréninků. Ztrací pouze 14 setin na prvního Kjetila Jansruda. Slalom startuje ve 12:30 a můžete jej sledovat živě na ČT sport i kanále ZOH1.

Ondřej Bank
zdroj: AP autor: Christophe Ena

Bank, který byl v olympijské kombinaci v Turíně 2006 šestý a před čtyřmi lety ve Vancouveru sedmý, porazil kromě olympijského vítěze Mayera i další skvělé sjezdaře jako třeba Nora Aksela Lunda Svindala nebo Itala Christofa Innerhofera.

Otázkou ale je, jak se Bankovi povede slalom. Bude mít totiž určitou nevýhodu, protože pojede na rozbité trati, která může v teplém počasí měknout. V hlavě mu budou do slalomu proudit různé myšlenky. "To bude těžké. Nelze zapírat, že pojedu o medaili. Budou to nervy," přemítal Bank.

Do startu musí vyřešit otázku, jestli bude útočit riskantní jízdou na zlato, nebo pojede spíš na jistotu a bude bojovat o medaili. "To jsem se zase dostal do pozice...," kroutil hlavou v cíli Bank, ale spíš v žertu. Už několikrát podobnou šanci měl, ale nikdy tak velkou. Na olympijských hrách v Turíně z toho bylo šesté místo, o čtyři roky později ve Vancouveru sedmé. Na mistrovství světa v Ga-Pa v roce 2011 také útočil na medaili, ale jízda na jistotu znamenala páté místo a zklamání. "Ta zkušenost se může hodit," uznal.

"Dnešní situace rovněž svádí k opatrné jízdě," uznal. Na největší soupeře má totiž poměrně velký náskok. To ale může být opět chyba. "Protože když se pár lidí vzadu zblázní, jsou schopní mi dát tři sekundy. Budu muset jet rychle. Zatím to vypadá, že pojedu na devadesát procent. Dobrou stopu, v dobrém tempu. Ale je to ošidné," přemítal Bank, který v roce 2007 vybojoval v superkombinaci svůj největší úspěch ve světovém poháru, když skončil v Beaver Creeku třetí.

Na turínské olympiádě byl po sjezdu devátý, stejný čas měl i ve slalomu. Ve Vancouveru po sjezdu figuroval na 16. místě, ve slalomu se posunul díky třetímu času. To by dnes znamenalo zlato. "Motají se teď všechny možné myšlenky. Tady už to není sranda," smál se Bank po sjezdu.

Může si vybrat buď jízdu vabank na zlato, nebo jet trochu na jistotu a věřit v medaili. Příliš opatrná jízda by ale mohla znamenat pokles. "Já jsem si do Soči jel pro čtvrté místo, jsem smolař, takže by to k tomu sedělo," řekl Bank, který si v kariéře prošel mnoha zdravotními peripetiemi včetně vážných problémů ohrožujících dokonce jeho život. "Ale teď 'bramboru' tedy nechci," řekl rozhodně.

Na stupně vítězů bude ve slalomu útočit především Chorvat Ivica Kostelič, který je po sjezdu sedmý se ztrátou 83 setin na Jansruda. Vítěz kombinace z Vancouveru Američan Bode Miller je dvanáctý s odstupem 1,43 vteřiny. Jeho krajan Ted Ligety je o šest míst níže a ve slalomu bude dohánět odstup necelých dvou vteřin. Šanci prodrat se dopředu budou mít i dvaadvacátý Francouz Alexis Pinturault nebo Švýcar Sandro Viletta (14.), kteří patří mezi dobré slalomáře.

Martin Vráblík skončil ve sjezdu na 29. místě a do slalomu odstartuje jako druhý. Kryštof Krýzl obsadil 32. příčku.

Výsledky sjezdu mužů do kombinace

1. Jansrud (Nor.) 1:53,24, 2. Bank (ČR) -0,14, 3. Mayer (Rak.) -0,37, 4. Kilde (Nor.) -0,61, 5. M. Franz (Rak.) -0,69, 6. Svindal (Nor.) -0,70, 7. Kostelič (Chorv.) -0,93, 8. Innerhofer (It.) -1,06, 9. Janka (Švýc.) -1,18, 10. Paris (It.) a Feuz (Švýc.) oba -1,22, ...29. Vráblík -3,12, 32. Krýzl (oba ČR) -3,44.

12:30 slalom do superkombinace.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy