Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Proč se včera padalo?

Kdo se včera díval na přenos finálových jízd běžců na lyžích ve sprintu volnou technikou, musel si asi myslet, že se ocitl na jiné akci než na olympijských hrách. Spousta pádů, včetně největších favoritů, jako jsou Dario Cologna a Marit Bjørgenová. To, co se ale dělo ve finále mužského sprintu, asi historie nepamatuje a možná se tento závod bude vysílat v rámci silvestrovského programu pro obveselení diváků.

Kateřina Neumannová
zdroj: ČT24

Čím to bylo? Mohu všechny ujistit, že tito závodníci lyžovat umí a na běžkách bez problémů sjedou sjezdy, na které by si troufl málokterý z vás. Velká hvězda Cologna padal vlastní vinou, to se občas stane i mistrům. Stejně tak Marit Bjørgenová doplatila na vyrovnanou semifinálovou jízdu a upadla dík kolizi ve skupině.

Jinak ale zaúřadovalo počasí s teplotou výrazně nad bodem mrazu, rozměklý sníh a rychlá technická trať. Hodinu a půl před startem organizátoři upravili trať chemickým posypem, pro milovníky chemie používali NH4Cl s cílem měkký sníh zpevnit. To se ale podařilo jen částečně, na trati vznikaly nebezpečné rýhy a nerovnosti, které technici museli rovnat o přestávkách lopatami. Pak už byl jen kousek k tomu, že se lámaly hole a lyže a třetí Emil Jönsson měl v cíli ztrátu víc než 19 sekund.

Přesto byl výsledek ale aspoň trochu spravedlivý. Vítěz Hattestad zde jezdil excelentně a zlato je ve správných rukách. Stejně tak věčný smolař Emil Jönsson má konečně medaili z velké akce. Jen Rusové jsou opět bez medaile a uznalý potlesk diváků na stadionu jim byl jen malou odměnou za jejich výkony.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články