Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. SC TEMPISH Vítkovice - FbŠ Bohemians

Bezchybný Moravec si dojel pro stříbro ve stíhačce biatlonistů

Soči - Ondřej Moravec předčil bronzového ze sprintu Jaroslava Soukupa a ve stíhacím závodě biatlonistů na 12,5 kilometru si famózním způsobem dojel pro stříbro. Devětadvacetiletý reprezentant se dokázal posunout z osmého místa po sprintu a získal pro českou výpravu třetí medaili. Jako jediný z elitní desítky sestřelil všechny terče. Zlato si ze Soči odveze Martin Fourcade z Francie, bronzový je jeho krajan Jean Guillaume Beatrix.

Moravec slaví první velkou medaili z individuálního závodu v kariéře, dosud vybojoval pouze bronz ve smíšené štafetě na loňském světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě. Na Vysočině tehdy útočil na cenný kov i v individuálních disciplínách, ale dvakrát skončil čtvrtý.

"Doba bramborová skončila," radoval se Moravec. "Loni jsem byl docela ne naštvaný, ale hodně mě to mrzelo. Zato tohle je něco, na co jsem čekal docela dlouho, o čem jsem snil. Olympiáda je vrchol, tohle dokázat, já ani nevím, co mám pořádně říct," hledal slova.

První položka vyšla Čechům parádně, oba zastříleli čistě. Bronzový medailista z úvodního sprintu Soukup odjížděl se ztrátou několika vteřin jako pátý. Moravec s malým odstupem jako sedmý. Ve vedení prozatím zůstal norský fenomén Björnadalen.

Skupinka sedmi lídrů v čele s Björndalenem zalehla na stav druhé ležky společně a Soukup se po bezchybné střelbě posunul na třetí pozici s minimálním odstupem na vedoucího Fourcada. I Moravec předvedl rychlopalbu a vystoupal na pátou pozici. Björndalen i Svendsen museli na trestné kolo.

Třetí střelba vestoje sedla Moravcovi, který využil chyb soupeřů a zavěsil se za vedoucí duo Fourcade – Landertinger. Soukup po první chybě na ruské olympiádě musel dvakrát na trestné kolo, mezičasem projel jako desátý.

Před závěrečnou střelbou zvýšil francouzský biatlonista náskok na druhého Rakušana Landertingera a přijel na stav jako první. Moravec vedl čtyřčlennou skupinku s dvousetmetrovým odstupem, zastřílel bezchybně a vyšvihl se na druhou pozici, kterou si pohlídal až do cíle.

Moravec po závodě:

"Po těch ležákách jsem si říkal, že to musím dát. Kdybych minul, byl by konec. A když jsem vyjel po čtvrté střelbě, tak jsem věděl, že už to udržím."

Soukup naději na další cenný kov pohřbil dvěma chybami při třetí i čtvrté střelecké položce. "Byly to moje chyby a musím si příště na to dát pozor. Udělat to jinak, abych se trefil. Postavit se k tomu jinak," řekl Soukup. V první polovině závodu stíhal běžet s nejlepšími i proto, že mu skvěle jely lyže. "Byla to ale hrana. Stíhal jsem v pohodě, ale cítil jsem, že něco přijde, že nebudu moct. A ta poslední dvě kola se nejela hezky," uznal. Michal Šlesingr, který ve sprintu obsadil 31. místo, se rozhodl šetřit síly a do stíhacího závodu nenastoupil.

Björndalen Dählieho zatím nepřekonal

Češi získali ve třetím dni biatlonových závodů druhou medaili. Do Her v Soči přitom na cenný kov čekali, předchozím maximem bylo čtvrté místo Ivana Masaříka z Nagana před šestnácti lety.

Legendární Björndalen dojel čtvrtý a těsně mu unikla třináctá olympijská medaile. Tou by o jeden cenný kov překonal krajana Björna Dählieho, bývalého běžce na lyžích, s nímž se dělí o pozici nejúspěšnějšího zimního olympionika historie.

Výsledky stíhacího závodu biatlonistů na 12,5 km:

1. M. Fourcade (Fr.) 33:48,6 (1 tr. okruh), 2. Moravec -14,1 (0), 3. Beatrix (Fr.) -24,2 (1), 4. Björndalen (Nor.) -25,9 (3), 5. Usťugov (Rus.) -36,7 (1), 6. Schempp (Něm.) -39,1 (1), 7. Svendsen (Nor.) -40,2 (1), 8. Eder (Rak.) -40,3 (2), 9. Rastorgujevs (Lot.) -48,3 (1), 10. Landertinger (Rak.) -48,9 (3), ...20. Soukup -1:46,4 (4), Šlesingr nestartoval.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články