Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Chára při nabídce nést vlajku váhal kvůli povinnostem v Bostonu

Soči - Když Zdeno Chára dostal před časem nabídku být vlajkonošem slovenské výpravy při slavnostním zahájení, nechal rozhodnutí o životní šanci z velké části na ostatních. Souhlas totiž znamenal, že hokejový obránce vynechá dva zápasy v NHL. Kapitán Medvědů se za svůj postoj dočkal ocenění v klubu i mezi spoluhráči. Svolení dostal a dnes jako jediná hvězda NHL bude osobně přítomen v Soči na zahajovacím ceremoniálu.

Zdeno Chára
zdroj: Reuters

Šestatřicetiletý Chára od počátku spatřoval v možnosti nést slovenskou vlajku unikátní příležitost. K tomu, aby se jí chopil s klidnou duší, však potřeboval posvěcení spoluhráčů i managementu. "Velmi mě to potěšilo a byl jsem nadšený, byl jsem za to skutečně šťastný. Můžu říct až ohromený," popsal své pocity Chára pro oficiální web slavné soutěže.
 
Vítěz Stanley Cupu (2011) a držitel dvou stříbrných medailí z mistrovství světa, který je vyhlášený mimořádně tvrdou střelou, si nejprve o všem promluvil s několika spoluhráči, než vyrazil požádat o uvolnění klubové vedení. "Chtěl jsem si být jistý, že s tím nikdo nebude mít problém, tým, management, zkrátka že to celá organizace přijme v pohodě," vysvětlil Chára.

Kluboví spoluhráči i trenér Cháru podpořili

"Myslím, že je to úžasné. Když jsem o tom slyšel, bral jsem to jako skvělou zprávu. A něco, co si skutečně zaslouží," podotkl útočník Patrice Bergeron, který nosí na dresu "áčko" jako jeden z Chárových zástupců a v Soči bude reprezentovat Kanadu.

Slova plná pochopení měl pro hráče, jenž hájí barvy klubu od roku 2006, také kouč Claude Julien. "Při tom všem, co pro tuto organizaci odvedl, a v součtu s tím, o jakou jde poctu, jak bychom ho mohli nepodpořit? Musíme si poradit. Nebylo by to jiné, kdyby byl zraněný. A já ho radši pošlu do Soči s vědomím, že je zdravý a trochu si odpočine, než kdyby měl být zraněný a nevěděli bychom, kdy se nám vrátí do hry," prohlásil Julien.
 
Chára se představil již na předchozích dvou olympiádách, zažil toho s hokejem hodně, přesto tuší, že jít v čele olympijské výpravy před desítkami tisíc lidí na stadionu a miliony u televizních obrazovek bude něčím zcela novým. Ale nervózní není. Ani při vědomí, jak moc to bude znamenat pro celou jeho rodinu, především pak otce Zdeňka, bývalého zápasníka v řecko-římském stylu a následně i trenéra. "Ten je z toho obrovsky nadšený. A také je velmi pyšný. Jsem svým způsobem rád i za něho, protože olympiádu zažil, byl její součástí a já vím, jak moc to pro něho znamená," dodal Chára.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články