Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Taháky 8. 2.: Sudová chce medaili, biatlonisté odstartují do sprintu

Soči – Po pátečním slavnostním zahájení naplno startují 22. olympijské hry v ruském Soči. Rozdávat se budou první medaile a o cenné kovy se utkají i čeští sportovní vyslanci. Do večerního finále jízdy v boulích se bude chtít v dodatečné kvalifikaci probojovat Nikola Sudová. První olympijský závod čeká na biatlonisty, kteří se vydají na trať sprintu. Premiérovými medailisty na Hrách v Soči se stanou snowboardisté, které čeká finále slopestylu už před polednem středoevropského času. Přímé přenosy soutěží sledujte na našem olympijském speciálu zde.

Nikola Sudová
zdroj: ČTK autor: Tibor Alföldi

Nikole Sudové ve čtvrteční kvalifikaci jízdy v boulích těsně unikl postup do finále a musí tak v sobotu v 15:00 českého času absolvovat dodatečnou kvalifikaci, i tak se ale nevzdává nadějí na medaili. "Možná to po té kvalifikaci nevypadá, ale opravdu mám pořád v hlavě medaili," řekla Sudová. "To bych sem přece nemusela jezdit."

Z dvaceti závodnic, které nastoupí do kvalifikace, si desítka nejlepších vybojuje právo jet první finálovou jízdu o tři hodiny později. Z té postoupí dvanáct boulařek, po další jízdě vykrystalizuje šestka žen pro superfinále. "Věřím, že v sobotu pojedu čtyřikrát," usmála se s přetrvávajícími myšlenkami na boj o stupně vítězů.

Sudová startuje už na čtvrté olympiádě, jejím dosavadním největším úspěchem je šesté místo z Turína 2006. Právě umístění z Turína jí dodnes leží v hlavě. Tehdy totiž skočila jako jedna z prvních na světě skok mimo osu těla, zvaný D-spin, za který ale dostala málo bodů. A letos se k němu vrátila. "Rozhodčí se ho už naučili ocenit," tvrdila před olympiádou. Zařadila ho proto do tréninku a počítá s ním i do finálových jízd.

V kvalifikaci Sudové bude stačit na spodním skoku tratě pravděpodobně klasické salto s překřížením lyží, ve finále ale bude rozhodně potřeba skočit D-spin. "Ale teď se k nám nesou hlasy, že ho rozhodčí zase nebudou nijak výrazně nadhodnocovat, tak jsem z toho trochu rozpačitá," krčila Sudová rameny.

Biatlonisty čeká sprint, Björndalen může vstoupit mezi legendy

Bohatý olympijský program biatlonistů otevře v sobotu sprint mužů na 10 km. Na startu bude připraven i Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Tomáš Krupčík, a ač má česká výprava ambice získat první olympijskou medaili pro český biatlon, ve sprintu se výraznější výsledek českých barev neočekává. Na první desítku si však – i s výhledem na pondělní stíhačku – dozajista myslí Moravec se Šlesingrem.

Největší pozornost na sebe poutá suverén sezony Francouz Martin Fourcade, ale diváci jsou zvědaví i na to, jestli svou sbírku jedenácti olympijských kovů rozšíří norský veterán Ole Einar Björndalen a stane se tak rekordmanem zimních Her. V úctyhodné sbírce má jedenáct olympijských cenných kovů a už jen jeden mu schází k vyrovnání krajana bývalého běžce na lyžích Björna Dählieho.

Pokud Björndalen získá alespoň dvě medaile, stane se ve čtyřiceti letech nejúspěšnějším zimním olympionikem všech dob. "Zasloužil by si to, změnil náš sport," podotkla biatlonová legenda Francouz Raphael Poirée. "Motivují mě hlavně výhry, ne Björnův rekord," podotkl Björndalen.

Favoritkou skiatlonu je Björgenová

Olympijské soutěže v běhu na lyžích odstartuje skiatlon žen, kombinace klasiky a bruslení s hromadným startem. Z Češek do závodu zasáhne jen Eva Vrabcová-Nývltová, která má za sebou životní sezonu, ale v Soči se necítí po vysokohorské přípravě dobře.

Marit Björgenová
zdroj: AP autor: Elvis Piazzi

Hlavní favoritkou bude Marit Björgenová, která vyhrála poslední olympijský skiatlon a na stejné trati je i úřadující mistryní světa. Je proto jednoznačnou favoritkou závodu na dvakrát 7,5 km. V případě triumfu by přepsala historické tabulky a v 33 letech a 324 dnech by se v sobotu stala nejstarší olympijskou vítězkou v běhu. Tou je dosud Italka Stefania Belmondová, která v 33 letech a 27 dnech zvítězila v Salt Lake City 2002.

Konkurentkami Björgenové jsou především její reprezentační kolegyně Therese Johaugová či Heidi Wengová. Polka Justyna Kowalczyková má stále problémy s kotníkem, o kterých tajemně mlčí, a její výkon proto nemusí být ideální. 

PROGRAM (//zoh/zive/) na sobotu 8. 2.

9:45 Snowboarding - slopestyle muži

11:00 Běh na lyžích - skiatlon 2x7,5 km ženy (Vrabcová-Nývltová)

12:30 rychlobruslení - 5000 m muži

15:00 akrobatické lyžování - jízda v boulích - kvalifikace ženy (Sudová, Vaculíková)

15:30 biatlon - sprint 10 km muži (Moravec, Krupčík, Soukup, Šlesingr)

15:30 saně - muži - první dvě jízdy (Hyman)

17:30 skoky na lyžích - střední můstek - kvalifikace muži (Hlava, Janda, Koudelka, Matura)

19:00 akrobatické lyžování - jízda v boulích - finále ženy

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články