Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Luboš Jíra trénuje sáňkaře i střeží bezpečnost v elektrárně

Na Olympijské hry do Soči ráno odletěla první část českých sportovců. Vojenským speciálem se do dějiště her vydala třeba dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková nebo biatlonistka Gabriela Soukalová. Se sáňkařskou reprezentací se do Soči vydal i její šéftrenér Luboš Jíra, v civilu profesionální hasič.

Jíra má bohaté zkušenosti, v roce 1988 závodil za tehdejší Československo na zimní olympiádě v Calgary. Ve dvojici s humoristou Petrem Urbanem se umístil na třináctém místě. Za čtyři roky se neúspěšně snažil kvalifikovat do Albertville. A tehdy přišel zlom v jeho sportovní kariéře. "Bohužel se mi to nepovedlo, takže jsem skončil se sáňkováním, a tak jsem si našel práci hasiče," vzpomíná Jíra.

V tušimické elektrárně už zůstal a v nedalekém Klášterci nad Ohří začal trénovat sáňkařský dorost. Bez sáňkování ale dlouho nevydržel, během několika let se vypracoval až na šéftrenéra olympijské reprezentace. "Když člověk jednou dělá sáňky, tak mu to nedá. Přes mládežnické výběry a juniorskou reprezentaci jsem se dostal až sem," objasňuje Jíra.

Účast na olympiádě znamená na několik týdnů opustit práci – tady mu jeho zaměstnavatel vyšel vstříc. "Odlétá v rámci placeného volna," uvedl mluvčí ČEZu Ota Schnepp. "Má bohaté zkušenosti a je obrovskou inspirací pro ty sáňkaře a my jsme rádi, že ho máme v týmu," doplnil mluvčí ČOV Alexandr Kliment.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články