Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dopingoví komisaři v akci – sportovce čeká na OH více testů před závody

Londýn – V Soči bude nejpropracovanější systém boje proti dopingu v historii zimních Her. Slibují to Mezinárodní olympijský výbor a Světová antidopingová agentura. Oproti poslední olympiádě ve Vancouveru především naroste o víc než polovinu počet testů před startem závodů a soutěží.

Dopingový test
zdroj: ČT24

Právě dnes spouštějí svou činnost dopingoví komisaři v Soči. Budou vytipovávat rizikové sporty i olympioniky na základě vlastních informací a předchozích podezřelých výsledků. "Podezření může být ze dvou stran. Jednak to je podezření z neobvyklého nárůstu výkonnosti a druhé může být z minulých výsledků antidopingových testů, kde se naleznou určité nesrovnalosti nebo nadstandardní hladiny tělu vlastních hormonů," uvedl uvedl šéf úseku dopingových kontrol a monitoringu Antidopingového výboru ČR Jan Chlumský.

Komisaři se zaměří především na vytrvalostní sporty jako biatlon a klasické lyžování. "U zimních Her bych doplnil ještě rychlobruslení nebo boby. Bobisté jsou sprinteři-atleti, kteří musejí mít pro start bobu maximální okamžitou rychlost," řekl Chlumský.

Komisaři celkem plánují provést 2 453 testů, z toho 1 269 ještě před závody. Sportovce mohou kontrolovat na jakémkoliv místě včetně tréninkových ploch. Běžně chodí na kontrolu první tři až pět sportovců, plus další tři, pět nebo více vylosovaných závodníků z celého startovního pole. "Například v kolektivních sportech jdou po jednotlivém závodě dva a dva nebo tři a tři vylosovaní sportovci z každého mužstva," upřesnil Chlumský.

Podvádět může jen hlupák

Nově vyvinuté metody by podle zástupců WADA a MOV měly být schopné odhalit užívání nepovolených látek, i když k němu došlo před několika měsíci. Vzorky krve a moči se budou archivovat pro další testování osm let po Hrách.

"Myslím si, že by bylo hloupé pokoušet se podvádět. Jestli budou v Soči nějaké pozitivní výsledky, budou způsobeny hloupostí jednotlivých sportovců," uvedl šéf lékařského oddělení MOV Richard Budgett.

Na zimní olympiádě je méně hříšníků než na letní

Na zimních Hrách je obvykle nižší množství pozitivních dopingových testů ve srovnání s letními. Je to zejména kvůli menšímu rozšíření dopingu v zimních sportech a menšímu počtu olympioniků, kterých se do Soči sjede zhruba 3 000.

Od spuštění testování v roce 1968 bylo přistiženo při dopingu na zimních Hrách jen 20 sportovců. Ve Vancouveru v roce 2010 byli za menší přestupek napomenuti dva hokejisté, čtyři roky předtím v Turíně přišla o stříbro ruská biatlonistka Olga Pylevová kvůli pozitivnímu testu na carphedon.

Dopingové případy na zimních Hrách

INNSBRUCK 1976

Galina Kulakovová (SSSR/běh na lyžích) – efedrin; vrátila medaili

František Pospíšil (ČSSR/hokej) - kodein

SARAJEVO 1984

Bacuch Purevjal (Mongol./běh na lyžích) - metadon

CALGARY 1988

Jaroslav Morawiecki (Pol./hokej) - testosteron

SALT LAKE CITY 2002

Johann Mühlegg (Šp./běh na lyžích) – darbepoetin; vrátil medaili

Larissa Lazutinová (Rus./běh na lyžích) – darbepoetin; vrátila medaili

Olga Danilovová (Rus./běh na lyžích) – darbepoetin; vrátila medaili

Alain Baxter (Brit./sjezdové lyžování) – metamfetamin; vrátil medaili

Vasilij Pankov (Běl./hokej) - nandrolon

Marc Meyer (Rak./biatlon) - krevní transfúze

Achim Walcher (Rak./biatlon) - krevní transfúze

TURÍN 2006

Olga Pylevová (Rus./biatlon) – carphedon; vrátila medaili

VANCOUVER 2010

Kornelia Marková (Pol./běh na lyžích) - EPO

V Sapporu 1972 byl na efedrin pozitivně testován německý hokejista Alois Schloder, později byl ale rehabilitován.

V Naganu 1998 byl kvůli nálezu stop marihuany diskvalifikován vítěz v snowboardovém obřím slalomu Kanaďan Ross Rebagliati, později mu však byla zlatá medaile vrácena.

V Turíně 2006 byli kvůli účasti v dopingovém skandálu doživotně diskvalifikováni rakouští biatlonisté Wolfgang Perner, Wolfgang Rottmann, Friedrich Pinter a běžci Roland Diethard, Johannes Eder a Martin Tauber, přestože jejich testy byly negativní.

Ve Vancouveru 2010 měl slovenský hokejista Lubomír Višňovský pozitivní nález na pseudoefedrin, kontrolní vzorek byl ale negativní a MOV Višňovskému udělil pouze varování.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články