Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Šéf výpravy Doktor už je v Soči. Chystá zázemí pro reprezentanty

Soči - Od svého příletu do Soči je šéf české olympijské výpravy Martin Doktor v jednom kole. Na své první olympijské misi musí v roli jednoho z hlavních českých funkcionářů na místě řešit provozní záležitosti a nenadálé problémy. Všechno musí být připraveno do čtvrtka, kdy do Ruska přiletí první speciál s českými sportovci.

Martin Doktor
zdroj: ČT sport autor: Jan Langer

Pondělní dopoledne strávil Doktor na setkání šéfů misí, připravil podklady pro akreditace členů české výpravy a také potvrdil finální verzi ubytování v olympijské vesnici. "Z okolí jsem toho ještě moc neviděl. Zatím řeším důležité provozní záležitosti, aby přijetí první části výpravy proběhlo bez problémů."

Bezpečnostní kontroly jsou podle Doktora velmi důkladné a přísné. "Vznikl trochu problém s tím, že do olympijské vesnice si není možné vzít cokoliv, co by i jen vzdáleně připomínalo jídlo a pití, což pro sportovce může být potíž. To jsme také řešili, protože si na to dost lidí stěžovalo," uvedl Doktor.

Zákaz přinášení jídla a pití považuje za dost zásadní problém také předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. "Sportovci jsou zvyklí na energetické nápoje, tyčinky a další doplňky stravy. Doufáme, že se to v krátké době vyřeší. Považujeme to za důležité, bylo by to významné ovlivnění výkonů, bez toho by mnozí těžko mohli fungovat. Mělo by se to řešit i ve spolupráci s ostatními týmy," uvedl.

Sídlo české olympijské mise včetně Doktora bude u moře. Český dům je situován v hotelu Vessna v Adleru, asi deset kilometrů od olympijské vesnice. Své pobočky bude mít vedení také v obou vesnicích v horách.

V Soči se bude o 88 sportovců starat početný lékařský tým osmi doktorů a 18 fyzioterapeutů a masérů. "Každý z odborníků bude mít na starost nejen svůj kmenový tým, ale i další lidi, které třeba uvidí na Olympiádě poprvé," uvedl vedoucí lékař Centra zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace Jaroslav Větvička.

Doktoři budou působit na třech místech, s sebou si berou veškeré přístroje a čtyři bedny léků. "Takovým evergreenem při zimních Olympijských hrách jsou horní cesty dýchací, takže především jsou to léky na tyhle problémy. Druhou skupinou jsou léky na pohybový aparát," řekl Větvička.

Ne vše se ale do Ruska dostalo bez problémů. To, o co byl největší zájem ve Vancouveru, tentokrát zůstalo doma. "Běžné prášky na spaní podléhají kontrole, takže jsme se rozhodli, že to vůbec nepovezeme a pořídíme je tam," dodal Větvička.

Zdroj
ČTK, Impuls, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články