Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Běh na lyžích: Jeden z pilířů zimních Her

Soči - Běh na lyžích se ze své podstaty dá považovat za jeden ze základních pilířů zimních sportů. Stál na samém počátku zimních olympijských her a stále zůstává ryzím závodem. Přesto i běh na lyžích prošel postupem času vývojem. A do jeho historie se stihli nesmazatelně zapsat i Češi.

Helena Šikolová
zdroj: ČTK

Lyže se k pohybu ve sněhu používaly v Norsku a Švédsku už 5 000 let před naším letopočtem. I slovo "ski" pochází ze staré norštiny, kde v originále znamenalo rozštípnuté dřevo. Až do devatenáctého století byly lyže výhradně dopravním prostředkem. Zřejmě první historické závody se uskutečnily 2. dubna 1843 v norském Tromsø. Na pětikilometrové trati prý triumfoval závodník v čase 29 minut.

Běžecké lyžování je nejtradičnějším odvětvím zimních olympijských her. Objevilo se hned na prvních Hrách v roce 1924 v Chamonix, závodníci zdolávali tratě na 18 a 50 kilometrů, nechyběl ani závod sdružený. Zúčastnilo se i pět Čechů, dle očekávání však dominovali Norové, kteří získali pět ze šesti medailí.


Ženy se běžeckých závodů zúčastňují až od roku 1952. A právě v ženské kategorii zaznamenalo československé a české lyžování největší úspěchy. První olympijskou medaili získala Helena Šikolová-Balatková, která vybojovala v Sapporu 1972 pro československou výpravu bronzovou medaili.

Olympijskou medailovou sbírku z běhu na lyžích rozšířila Květa Jeriová-Pecková. Stejně jako Šikolová získala medaili na pěti kilometrech klasickým způsobem, v Calgary a Sarajevu brala taktéž bronz. Muži vybojovali svůj první cenný olympijský kov v Calgary 1988, štafeta doběhla třetí, na další medaili si však české běžecké lyžování muselo počkat dlouhých deset let – do Nagana 1998.

Kateřina Neumannová v Turíně
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

V Japonsku totiž začala éra Kateřiny Neumannové. Z Nagana přivezla stříbro z klasické pětky a bronz z kombinace. V Salt Lake City vybojovala po dopingových prohřešcích soupeřek dvě stříbra, v Turíně byla druhá ve skiatlonu, a na třicetikilometrové trati vybojovala první zlato pro české běžecké lyžování. Už v Turíně doplnil medailovou sbírku Lukáš Bauer, který byl stříbrný na 15 kilometrů klasicky. Další dvě bronzové přidal ve Vancouveru.

I běžecké lyžování se, stejně jako většina sportů, postupem času vyvíjí. Kromě zařazení ženských soutěží bylo největší revolucí zavedení volného stylu, tzv. bruslení, které se na olympiádě objevilo poprvé v Calgary. Posléze se přidal i skiatlon, který kombinuje obě techniky, přičemž závodníci musí v polovině závodu přezouvat lyže a hůlky. Jako poslední se přidal i divácky atraktivní sprint.

Běh na lyžích
zdroj: ČTK

Česká medaile by byla příjemným překvapením

Českou republiku bude v běhu na lyžích reprezentovat celkem deset sportovců. Z mužů míří do Soči Lukáš Bauer, Martin Jakš, Dušan Kožíšek, Jiří Magál, Petr Novák a Aleš Razým. Trenér Miroslav Petrásek myslí na přední umístění, reálné je dle něj trojnásobné zastoupení v první šestce.

Trochu nižší ambice má ženská výprava ve složení Eva Vrabcová-Nývltová, Karolína Grohová, Klára Moravcová a Petra Nováková. Na nejlepší umístění zřejmě pomýšlí právě prvně jmenovaná, která letos obsadila na Tour de Ski osmé místo, přičemž v běhu na patnáctce volně dokončila dokonce šestá.

Program běžeckých disciplín (8. - 23. února):

8. února: skiatlon žen,

9. února: skiatlon mužů,

11. února: individuální sprint volnou technikou muži a ženy,

13. února: 10 km klasickou technikou žen,

14. února: 15 km klasickou technikou mužů,

15. února: štafeta 4x15 km žen,

16. února: štafeta 4x15 km mužů,

19. února: týmový sprint volnou technikou mužů a žen,

22. února: 30 km závod s hromadným startem volnou technikou žen,

23. února: 50 km závod s hromadným startem volnou technikou mužů.

Je nám líto, video expirovalo.
Abeceda zimních sportů: Běžecké lyžování
Zdroj
ČT sport,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články