Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sjezdovka v Soči má extrémnější parametry než slavný Hahnenkamm

Soči - Ještě nedávno tu byla jedna sjezdovka a jeden hotel, říkají obyvatelé Krásné Poljany, horského městečka na úpatí Kavkazu. Během posledních let se zdejší prostředí změnilo k nepoznání. V Krásné Poljaně vrcholí přípravy na zimní olympijské hry, na místních sportovištích se bude v únoru bojovat o 69 olympijských titulů. Exkluzivní reportáže o olympijských hrách v Soči sledujte každý týden v Olympijském magazínu na ČT sport. Tématem dílu s premiérou 16. října je dopravní situace v dějišti her.

Olympijský park v Soči
zdroj: ČT24

Takzvaná horská oblast zimních her v Soči zahrnuje bohatý komplex nových sportovních resortů. RusSki Gorki Jumping Center poslouží skokanským soutěžím, v ledovém korytu s názvem Sanki se utkají bobisti, sáňkaři a skeletonisti, v areálu Laura proběhnou běžecké disciplíny, biatlon a druhá část severské kombinace a nejvíc sad medailí bude ve hře v resortu Rosa Khutor.

Extreme Park hostí deset disciplín ve snowboardingu a stejný počet soutěží v akrobatickém lyžování. Rosa Khutor Alpine Center je střediskem pro alpské lyžování. "Tratě jsou tady náročné, sjezdaři musí překonat převýšení více než tisíc metrů a na trati mají sedm skoků," popsal ředitel Extreme Parku Aleksandr Savilov. "Bode Miller tu při světovém poháru prohlásil, že je to nejtěžší sjezdovka, jakou kdy viděl." Pro srovnání, slavný a obávaný Hahnenkamm v Kitzbühelu má převýšení 860 metrů.



Obtížnou trať projektoval dvorní stavitel sportovišť Mezinárodní lyžařské federace Bernard Russi. Start umístil do nadmořské výšky 2045 metrů. Sjezdovky v areálu Rosa Khutor se staly jedinou certifikovanou tratí pro sjezdové lyžování v celé Ruské federaci. K přepravě na místo startu bude sloužit i nově vybudovaný systém lanovek. "Jednou z nich budou jezdit diváci a druhou sportovci a novináři," vypočítal Savilov.

Závody v alpském lyžování budou probíhat téměř po celou dobu her, od 9. do 22. února. V deseti soutěžních dnech se uskuteční deset medailových disciplín. Kvóta počtu účastníků byla stanovena na 320.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články