Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Rok do Soči, nejpředraženější olympiády všech dob

Moskva - Přesně rok zbývá do zahájení zimních olympijských her v Soči a hodiny umístěné v blízkosti moskevského Kremlu už začaly odpočítávat čas do jejich zahájení. Už teď se kolem nich množí superlativy. Podle úřadů budou nejdražší a podle kritiků nejzkorumpovanější v historii. Prezident Vladimir Putin už kvůli zpoždění výstavby a rostoucím nákladům propustil místopředsedu ruského olympijského výboru.

Hodiny odpočítávající zbývající čas do startu OH v Soči
zdroj: isifa/EPA autor: Yuri Kochetkov

Velké naděje na celkový zisk přímořského letoviska spojuje s olympijskými hrami starosta Soči Anatolij Pachomov. Ani tato perspektiva ale podle kritiků neospravedlňuje obrovské náklady, které Rusko do stavby olympijských objektů vložilo. Příspěvek z federálního rozpočtu přesáhne podle médií 33 miliard dolarů (skoro 633 miliard Kč), celkové náklady se prý vyšplhají ale až na 50 miliard.

To dělá ze Soči nejdražší olympiádu historie. Ruští činovníci hájí vysoký rozpočet faktem, že investice budou směřovat do celé infrastruktury regionu. Postaveno má být 360 kilometrů nových silnic, 54 železničních mostů, 200 kilometrů elektrického vedení a 700 kilometrů inženýrských sítí. Všechny tyto stavby oblast prý nutně potřebovala bez ohledu na olympiádu, říkají oficiální činovníci. Podle kritiků se ale z příprav stal hlavně zlatý důl pro mafii a noční můra pro tisíce námezdních dělníků.

Olympijské hry v černomořském letovisku Soči začnou přesně za rok, paralympijské o měsíc později. Konstrukce hodin umístěných nedaleko moskevského obchodního centra Ochotnyj rjad je vysoká šest metrů a váží bezmála osm tun. Sestavení hodinového mechanismu ale svěřili ruští činovníci raději do rukou zahraničních odborníků.

Na dosud jediných olympijských hrách konaných na ruském území, letní olympiádě v Moskvě v roce 1980, vybojovali sovětští sportovci 195 medailí a obsadili suverénně první místo v hodnocení národů. Hry ovšem poznamenal západní bojkot kvůli sovětské invazi v Afghánistánu. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články