Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Je to největší úspěch od Čáslavské, řekl Kejval o Ledecké. Za legendu ji ale neoznačil

Bezprecedentní úspěch Ester Ledecké potěšil i předsedu Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala. Podle něj je zlato ze dvou různých sportů největší událostí pro český sport od dob, kdy závodila Věra Čáslavská.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Je to věc, která obletí všechny světové noviny a každý se to dozví, že se stalo něco mimořádného. Myslím, že je to největší věc od doby Věry Čáslavské. Těžko mě napadá jiné srovnání," řekl Kejval po dnešním triumfu Ledecké v paralelním obřím slalomu na snowboardu. Před týdnem se dvaadvacetiletá závodnice stala senzační vítězkou v lyžařském super-G.

Zatímco první úspěch Ledecké se nečekal, dnes byla hlavní favoritkou. Česká reprezentantka se ale dokázala vyrovnat s velkým tlakem a stala se první ženou, která získala na jedné olympiádě dvě zlata v odlišných sportech.

"Bylo to velké. Všichni jsme si vědomi toho, že to překračuje hranici České republiky. Stala se věc, kterou moderní olympijské hry nepamatují, a myslím, že si v tuto chvíli ještě ani neuvědomujeme, co se vlastně vše stalo. Je to nádherné," uvedl Kejval.

První muž českého sportu, který byl v Pchjongčchangu zvolen členem Mezinárodního olympijského výboru, ale nechtěl Ledeckou už nyní označit za legendu.

"Já bych s tím slovem šetřil, teprve jí bude 23 let. Ale to, co se jí teď povedlo, se naposledy povedlo tuším před devadesáti lety. V moderních olympijských hrách se to nepovedlo nikomu a to je věc, která sport posouvá do jiné úrovně. Takhle je to potřeba vnímat," podotkl Kejval.

Před českou reprezentantkou získali zlata v rozdílných sportech jen Norové Thorleif Haug a Johan Gröttumsbraaten na hrách v Chamonix 1924 a ve Svatém Mořici 1928. Oba triumfovali v běhu na lyžích a severské kombinaci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články