Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

DEN PATNÁCTÝ: O zlato, o bronz i o umístění. Do akce jde Ledecká, hokejisté a běžkaři

Začíná poslední olympijský víkend. V Koreji se bude hrát hokejový zápas o bronz, v němž se proti českým hráčům postaví Kanaďané. Paralelní slalom, ve kterém se může zapsat do historie zimních olympiád, pojede Ester Ledecká. Jeden z vrcholů Her proběhne také na trati běžecké padesátky. Přímý přenos z olympijských her sledujte na ČT sport a webu olympiada2018.ceskatelevize.cz.

Trénink na mužskou běžeckou padesátku
zdroj: Reuters

Snowboarding: Paralelní slalom

Ester Ledecká může vstoupit do olympijské historie a vyhrát zlatou medaili ve dvou olympijských sportech – alpském lyžování a snowboardingu. Na prahu paralelního slalomu ve snowboardingu je hlavní favoritkou. Žádná ze soupeřek nemá takovou výkonnost, aby českou hvězdu dokázala na pravidelnější bázi porážet.

Kvalifikace paralelního obřího slalomu byla původně na Hrách v Pchjongčchangu v plánu na čtvrtek. Večer před startem ale organizátoři vzhledem k počasí rozhodli, že se pojede až v sobotu stejně jako vyřazovací jízdy. Týmu kolem Ester Ledecké taková změna nevadí, naopak – přímo si ji pochvaluje.

"Je dobré, že Ester měla den volna navíc, mohla si odpočinout. Pak dá ještě jeden trénink," řekl Petr Kouřil, který Ledecké připravuje závodní prkno. "Změna je perfektní věc. Umožnila nám si jeden den oddechnout a další ještě můžeme nějaké věci na svahu vybrousit," dodal snowboardový kouč Američan Justin Reiter.

Lední hokej: zápas o bronz ČR – Kanada

Šestizápasovou sérii proher proti neoblíbenému soupeři Češi nezlomili a v semifinále podlehli týmu olympijských sportovců z Ruska 0:3. O výsledku rozhodla nepovedená pasáž českého týmu v polovině utkání, kdy soupeři v průběhu 27 sekund dvakrát udeřili po trefách Guseva a Gavrikova. Nyní tak na výběr Josefa Jandače čeká utkání o bronz.

"Mužstvo dřelo, bojovalo, ale hokej se hraje na góly a ty jsme nedali. Je to pořád dokola. Nemám klukům co vytknout. Kromě toho, že prostě nedáváme góly. Přesilovky jsme sehráli dobře, i s tlakem, ale neproměňujeme šance. To je to, co nás na turnaji trápí," hodnotil nevydařený zápas Jandač.

Oproti očekávání nebudou na ledě proti českým hráčům stát němečtí, ale kanadští hokejisté. Ti překvapivě padli v semifinálovém zápase 3:4 a museli tak vstřebat velmi těžkou porážku od soupeře, se kterým se před turnajem vůbec nepočítalo. Těžko odhadovat, nakolik se kanadský tým dokáže vzpamatovat pro zápas o bronz.

Běžecké lyžování: závod mužů na 50 km volně

Vrcholná představení před sebou mají běžci na lyžích. Ještě předtím, než se v neděli uzavře olympijský program ženskou třicítkou, vyjedou na trať muži. Ty čeká vytrvalecká disciplína všech disciplín: závod na padesát kilometrů, který se v Koreji poběží volnou technikou.

To samo o sobě hraje do karet Dariu Colognovi, který už na Hrách zvítězil – a to s velkým přehledem – na bruslařské patnáctce. Švýcarský závodník bude vybíhat do závěrečného mužského klání z přední řady. Společnost mu bude dělat kanadský rychlík Alex Harvey spolu s norským duelem Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby.

V norské sestavě chybí velmi úspěšný Johannes Hösflot Klaebo, i proto si na zlato brousí zuby větší klubko závodníků. Kazachstán spoléhá na Alexeje Poltoranina, olympijský ruský tým bude mít v závodě Alexandera Bolšunova spolu s překvapením Her Denisem Špicovem. Za Česko poběží Martin Jakš, Aleš Razým, Miroslav Rypl a Petr Knop.

Alpské lyžování: týmová soutěž

Šestice českých lyžařů je v nominaci pro premiéru závěrečné alpské disciplíny těchto olympijských her – týmové soutěže. Na Gabrielu Capovou, Martinu Dubovskou, Kateřinu Pauláthovou, Ondřeje Berndta, Filipa Forejtka a Jana Zabystřana čekají v úvodním osmifinále italští lyžaři, které povede Federica Brignoneová se Stefanem Grossem.

Favorité jsou jinde. Rakušané do své šestice nominovali Katharinu Gallhuberovou, která již na Hrách získala bronzovou medaili ve slalomu, vedle ní navíc pojede také velmi rychlý Michael Matt. Rakouský tým navíc zřejmě bude mít snadnou cestu začátkem pavouku – jeho úvodním soupeřem totiž budou domácí závodníci.

Švédové mají na soupisce zlatou slalomářku Fridu Hansdotterovou, její podobně talentovanou krajanku Annu Swenn Larssonovou a též slalomářského krále André Myhrera. Velké ambice mají též francouzští (pojede Tessa Worleyová či Alexis Pinturault) a němečtí lyžaři. Ty bude reprezentovat Fritz Dopfer či Lena Duerrová.

Ilustrační foto

Boby: závod čtyřbobů

První představení na Hrách nevyšlo Dominiku Dvořákovi s Jakubem Noskem podle představ. Ve dvojbobech sahali po umístění mezi patnácti nejrychlejšími, nakonec však v závěrečných jízdách spadli až na sedmnáctou příčku. Nyní už Dvořák myslí na to, jak zkušenosti z dvojbobů využije v soutěži čtyřbobů.

"Každou jízdou se člověk cítí na trati líp. Doufám, že ty chyby, co jsem udělal teď, už neudělám." Ví už, kde jsou nejsložitější pasáže. "Máme naučené nějaké průjezdy zatáček, i když v rychlosti kolem sto dvaceti kilometrů je hodně těžké správně trefit řízení. Musí to být citovka, ale hodně rychlá," popsal situaci český pilot.

V ledovém korytě bude v akci též druhý český čtyřbob, který pilotuje Jan Vrba. Žádná z domácích posádek ale k favoritům nepatří, ti se rekrutují z německých řad. O zlato by měly jet posádky vedené Johannesem Lochnerem, Francescem Friedrichem či Nicem Waltherem. Své slovo bude chtít ovšem prosadit i pilot kanadského čtyřbobu Justin Kripps.

Rychlobruslení: závody s hromadným startem

Olympijská premiéra hromadného rychlobruslařského závodu čeká na Nikolu Zdráhalovou. Česká závodnice nastoupí do disciplíny, která v olympijském programu objevuje vůbec poprvé, ve druhém semifinále. K jejím soupeřkám v něm bude patřit například Claudia Pechsteinová nebo Ajano Satoová.

Ryclobruslařská veřejnost je zvědavá, jak první představení hromadného závodu pod pěti kruhy dopadne. Ohlasy ze světových šampionátu, kde se tento typ závodů jezdí, jsou ovšem kladné. "Je to úžasné z toho důvodu, že víte hned po projetí cílovou čárou, kdo je první, druhý a třetí," líčila pro NBC současná šampionka Joey Mantiaová.

Souhlasí s ní také další rychlobruslařka Heather Bergsmaová. "Hromadný závod je disciplínou, ve které mohou excelovat také short trackařky. Moc se mi líbí, protože musíte používat taktiku. Nemusí vyhrát ten nejrychlejší," popisuje tajemství hromadného závodu americká závodnice.

Curling: finále mužského turnaje

O olympijské zlato budou bojovat švédští a američtí curleři. Druhé jmenované na Hrách vede John Shuster, kterému přitom po minulém turnaji v Soči vedení oznámilo, že už pro americký tým není perspektivní. Shuster se ale dokázal připravit tak, že proti jeho hře nemohl nikdo nic namítat. Nyní stojí na prahu olympijského finále.

Ať už souboj o zlato dopadne jakkoliv, medaile z olympijských her je pro něj velkou satisfakcí a jeho příběh může sloužit jako univerzální životní inspirace. "Když vám někdo řekne, že s vámi nepočítá, tak ukázat mu, že se mýlil, je velmi uspokojivé. Před čtyřmi roky jsem se zavázal k tvrdé práci a ta se vyplatila."

Bronz už získali švýcarští curleři, kteří porazili favorizovanou Kanadu 7:5. Kanadští obhájci prvenství poprvé od návratu sportu do programu pod pěti kruhy nehráli finále a nakonec na ně nezbyl vůbec žádný cenný kov. Pod vedením skipa Kevina Koea nedokázali navázat na prvenství z předchozích tří Her.

PROGRAM 15. OLYMPIJSKÉHO DNE:

00:55 snowboarding – kvalifikace paralelního slalomu (Ledecká, Novák)

03:00 snowboarding – mužské finále Big Airu

04:00 alpské lyžování – týmová soutěž (Capová, Dubovská, Pauláthová, Berndt, Forejtek, Zabystřan)

05:25 snowboarding – finále paralelního slalomu

07:00 běžecké lyžování – závod mužů na 50 km volně (Jakš, Knop, Razým, Rypl)

08:30 curling – finále turnaje mužů Švédsko vs. USA

10:30 boby – 1. a 2. jíztdy čtyřbobů (Dvořák, Vrba)

12:00 rychlobruslení – závod s hromadným startem (Zdráhalová

13:10 lední hokej – zápas o bronz ČR vs. Kanada

16:00 curlin – zápas žen o bronz Velká Británie vs. Japonsko

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články