Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Poslední překážkou na cestě do finále jsou Rusové. Zaskočí Češi favorita?

Českou reprezentaci čekají na cestě do finále olympijského turnaje největší favorité - Rusové. Svěřenci trenéra Josefa Jandače prošli dosavadním vývojem bez porážky, ve formě je však i sborná. Olympijští sportovci z Ruska po úvodní prohře se Slovenskem nabrali očekávanou formu, kterou potvrdili ve čtvrtfinále proti Norsku (6:1). Přímý přenos utkání Česko – OSR sledujte na programu ČT sport a na webu olympiada2018.ceskatelevize.cz od 8:40.

Sport
zdroj: ČT4

Svěřenci trenéra Josefa Jandače se budou snažit napodobit své předchůdce, kteří před 20 lety postoupili do finále a v Naganu následně triumfovali. Zatímco v roce 1998 hráli na olympiádě poprvé hokejisté z NHL, v Koreji se naopak poprvé od té doby hraje bez zástupců elitní zámořské ligy.

"Rusko je favorit turnaje a máme s nimi poslední zápasy negativní bilanci. Je ale na čase to změnit," řekl Jandač. Poukázal tak na bilanci šesti českých porážek se sbornou v řadě.

Národní tým přehrál Rusko naposledy v přípravě na Světový pohár v září 2016. "Mezi posledními čtyřmi už není žádný outsider. Budou rozhodovat drobnosti  přesilovky, oslabení. Jaká bude síla. Možná i to štěstí trošku a připravenost. Negativní bilanci z posledních zápasů je potřeba ukončit," uvedl Jandač.

Na vrcholné akci se oba celky utkaly naposledy na loňském mistrovství světa v Paříži a Rusko vyhrálo ve čtvrtfinále 3:0. O rok dříve v Moskvě uspěli v základní skupině stejným výsledkem Češi. Na olympiádě se poslední vzájemné utkání hrálo před osmi lety ve Vancouveru a sborná ve skupině zvítězila 4:2.

V brance českého týmu nastoupí opět Pavel Francouz, gólman s druhou nejvyšší procentuální úspěšností zákroků na turnaji. Do obrany by se měl vrátit Michal Jordán, který čtvrtfinále kvůli svalovému zranění vynechal. Mimo sestavu by měli zůstat bek Ondřej Vitásek a útočník Michal Vondrka. Na pozici třináctého forvarda bude připravený Tomáš Zohorna.

"Rusové jsou pasovaní na velkého favorita, ale začíná se za stavu 0:0. I v prvním zápase byli favorit a Slovensko obrovský outsider. A srdnatým, houževnatým výkonem na hranici sebeobětování hru po prvních deseti minutách vyrovnali a nakonec byli schopní vyhrát," řekl asistent Václav Prospal.

Češi se podle někdejšího vynikajícího útočníka chtějí soustředit na svou hru. "Potřebujeme, aby náš tým byl připravený hrát nejlepší hokej v pátek ve 4:40 odpoledne," poukázal na začátek utkání korejského času.

Tým sborné je na olympiádě složený prakticky jen ze dvou týmů  z Petrohradu a CSKA Moskva. Doplňují je jen brankářská jednička Vasilij Košečkin a útočník Sergej Mozjakin z Magnitogorsku. "Je to velmi dobře sestavené a vyvážené mužstvo. Jsou sehraní, znají se, měli i delší přípravu před turnajem. My se ale staráme hlavně o sebe a bude důležité, jak budeme hrát my," podotkl Prospal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články