Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Protest německých biatlonistů neuspěl. Bronz zůstává Italům

Němečtí biatlonisté neuspěli s protestem proti finiši Dominika Windische ve smíšené štafetě. Italský reprezentant podle nich v cílové rovince nedovoleně překřížil dráhu Arndu Peifferovi. Mezinárodní biatlonová unie (IBU) však uvedla, že pravidla neporušil.

Kontroverzní finiš Peiffera a Windische
zdroj: Reuters

Zlatý medailista ze sprintu Peiffer na poslední chvíli zaskočil za nemocného Simona Schemppa a závod se mu vůbec nevyvedl. Do posledního úseku sice vyrazil jako první, ale po jednom trestném okruhu a pěti dobíjeních se propadl pořadím až na čtvrté místo. Nevylepšil ho ani v závěrečném finiši, při kterém mu překřížil stopu Windisch.

Němci kvůli tomu podali protest, který ale pětičlenná komise po půlhodinovém jednání jednomyslně zamítla. Peiffer podle ní kvůli italskému reprezentantovi nemusel zpomalit, takže Windisch pravidla neporušil. "Nečekal jsem jiný výsledek, protože nemají odvahu měnit medailové umístění," řekl Peiffer.

"Dominik byl rychlejší a nenese za to žádné následky. Do budoucna to není dobré, protože teď všichni ví, že můžou měnit dráhu, jak se jim zlíbí," přidal. "Dominikovi jsem to řekl, ale on si nemyslí, že by udělal něco špatně. Ale musím zdůraznit, že to nemění nic na tom, že dnešní závod jsem nám pokazil já," dodal.

"Stalo se to hrozně rychle, protože jsme byli rozjetí ze sjezdu. Jsem ale přesvědčený, že jsem udělal správnou věc, protože jsem byl před Peifferem. Komise to projednávala dlouho a nakonec rozhodli v náš prospěch. Asi k tomu měli nějaké důvody," prohlásil Windisch.

Jasno měl také Erik Lesser, který běžel třetí úsek před Peifferem. "Jak je vidět, tak IBU nedodržuje vlastní pravidla. Jsem zklamaný, že IBU není na straně poctivých sportovců," uvedl. "Pravidla jasně mluví o tom, že nemůžete změnit dráhu. To se stalo, tak měla přijít diskvalifikace. Takhle nám to akorát znechutili," přidala Laura Dahlmeierová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články