Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi museli dvakrát dotahovat, Kanadu nakonec zdolali v nájezdech

I v druhém zápase na olympijských hrách jako první inkasovali a i tentokrát z toho čeští hokejisté dokázali vydolovat vítězství. V zápase s Kanadou museli manko mazat hned dvakrát, ale po základní hrací době uhráli s obhájci zlata remízu 2:2. Svěřenci trenéra Josefa Jandače nakonec zápas dotáhli do nájezdu, kde bod navíc vybojovali díky trefám Petra Koukala s Janem Kovářem.


Čeští hokejisté se radují z výhry nad Kanadou
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Hrát se o tři dny později, bylo by to přesně dvacet let od památného semifinále naganského turnaje, v němž český tým zdolal Kanadu po nájezdech a postoupil do finále. Na olympiádě v Pchjongčchangu se oba soupeři potkali už v základní skupině, vyvrcholení bylo ale opět stejného rázu a znovu mělo českou vítěznou tečku.

Jako první se sice prosadili při střílení penalt Kanaďané, jmenovitě Wojtek Wolski, který při druhé sérii šikovně vymíchal Pavla Francouze a zamířil pod břevno. Byl to však poslední hráč javorových listů, který dokázal českou jedničku překonat. To na druhé straně okamžitě srovnal Petr Koukal a o triumfu národního celku vzápětí rozhodl Jan Kovář.

Češi tak skvěle završili obrat v utkání, ve kterém dvakrát při oslabení inkasovali, ale vždy dokázali odpovědět. Nejprve na 1:1 srovnal novic v sestavě Dominik Kubalík a na 2:2 poté obránce Michal Jordán, který zaujal i kuriózním momentem z druhé třetiny, kdy zatlačil protihráče na vlastní střídačku.

Národní celek tak vyhrál i druhý zápas na turnaji a udělal důležitý krok k prvenství ve skupině A i k přímému postupu do čtvrtfinále.

Právě Kubalík, který první zápas proseděl pouze na tribuně a na Kanadu dostal šanci v prvním útoku, se stal hlavní postavou úvodních minut. Hned při prvním střídání se provinil proti pravidlům a Kanada dostala početní výhodu, z níž trestala.

Při přesilovce si najel na kruh s pukem Linden Vey, jenž našel střílenou přihrávkou přesně čepel Masona Raymonda, který šikovnou tečí nasměroval kotouč přesně mezi betony Francouze.

Čechy brzká branka nezlomila a po pěti minutách nechybělo mnoho, aby bylo vyrovnáno. Po závaru před brankou vypálil Jiří Sekáč a zvonila tyč. Neproměněná šance ale národní tým nemusela dlouho mrzet. Už v sedmé minutě se ke skákajícímu puku, který Kanaďané nedokázali odpálit, dostal nešťastník úvodu Kubalík a z velkého úhlu šikovnou střelou překvapil brankáře Bena Scrivense.

Vyrovnání český celek ještě více nakoplo a dobrým pohybem a napadáním dělali Kanaďanům velké problémy, z čehož rezultovala další příležitost Romana Červenky, který sám před brankou nedal.

Do kabin ale odešli v lepším rozpoložení Kanaďané. Ve čtrnácté minutě se totiž dostali k další početní výhodě, kterou využil díky dobré reakci René Bourque, jenž zasunul odražený puk do odkryté branky.

Vedení obhájců titulů trvalo ale jen do jednadvacáté minuty. Pětadvacet sekund po změně stran si kotouč našel Michal Jordána a obránce, který příliš branek nedává, zamířil zkušeně pod horní tyč.

Kanadu, která v úvodním zápase na turnaji porazila Švýcarsko 5:1, vyrovnání zdravě nakoplo a byli to Severoameričané, kteří dominovali v následných minutách. Čechy díky dobrému napadání přimáčkli ve vlastní třetině a Francouz se musel činit.

Národní tým s blížící se přestávkou tlak soupeře alespoň trochu otupil, v závěru však došlo ke kuriózní situaci. Jordán zatlačil Chrise Leeho na českou lavičku a sudí poslali reprezentaci na chvíli do tří.

Dvojnásobné oslabení Češi přečkali relativně v klidu, při hře 5 na 4 ale reprezentaci podržela branková konstrukce po střele Veye.

I závěrečná část nabídla po několika příležitostech na obou stranách. Větší měli přeci jenom Kanaďané, kteří se v jeden moment dostali do přečíslení tří na jednoho, jenže Brendon Kozun prázdnou branku z velkého úhlu minul. V závěru pak mohl rozhodnou Jiří Sekáč, jenž Scrivense překonal, jenže puk skončil pouze na břevně.

Utkání následně nerozhodlo ani prodloužení 3 na 3, v němž se střídala jedna slibná příležitost s druhou, ty největší na straně českého týmu měli Lukáš Radil a Červenka. Na druhé straně jel sám na Francouze bek Mat Robinson, vracející se Koukal ho ale stihl dostatečně rozhodit.

Na řadu tak přišly nájezdy, v nichž si lépe vedli Češi a na kontě tak mají v tabulce skupiny A pět bodů.

ČR - Kanada 3:2 po sam. nájezdech (1:2, 1:0, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 7. D. Kubalík, 21. Jordán (Birner, Horák), rozhodující sam. nájezd Jan Kovář - 2. Raymond (Vey, Gragnani), 14. R. Bourque (Noreau, Brulé). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Gofman - Lazarev (oba Rus.), Ritter (USA). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:2. Diváci: 6731.

ČR: Francouz - Kundrátek, Jordán, Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, O. Němec - Řepík, Horák, BirnerjÉůĐ Jan Kovář, D. Kubalík - M. Růžička, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, Sekáč - T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Kanada: Scrivens - Robinson, Lee, Noreau, Genoway, Goloubef, Gragnani, Elliott - Brulé, Roy, R. Bourque - Thomas, Kelly, Raymond - Wolski, Ebbett, Kozun - Lapierre, O'Dell, Klinkhammer - Vey. Trenéři: Willie Desjardins, Dave King, Scott Walker a Craig Woodcroft.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články