Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Short track: Zažijí domácí medailovou žeň? Sejpalová bude sbírat zkušenosti

Pokud by si měli pořadatelé olympijských her v Pchjongčchangu vybrat jeden "domácí" sport, volba by byla jasná. Short track je zde vskutku fenoménem a v žádném jiném zimním sportovním odvětví nedosahují Korejci takových úspěchů. A vedle krasobruslení se na rychlobruslení a zejména na jeho variaci na krátké dráze budou právem upínat naděje domácích přiznivců. S výjimkou mužské pětistovky totiž v žádné disciplíně nechybí korejský závodník mezi trojicí nejlepších ve Světovém poháru. Česko bude na Zimním stadionu v Kangnungu reprezentovat Michaela Sejpalová.

Rozjížďky v short tracku
zdroj: ČTK autor: Vadim Ghirda

Není žádnou náhodou, že Jižní Korea získala svou první medaili na zimních hrách v roce 1992 v Albertville. Právě zde si totiž odbyl tento dynamický sport svou premiéru a Korejci si ze střediska v podhůří Savojských Alp odvezli hned čtyři cenné kovy, z toho tři ze short tracku. A až do Vancouveru platilo, že pokud získal někdo z korejské výpravy pod pěti kruhy zlato, bylo to na krátké dráze.

Celková statistika je víc než výmluvná - z 53 medailí Jižní Koreje na zimních olympiádách jich je 42 ze short tracku, z toho polovina zlatých. Doslova žeň pak znamenaly pro Korejce turínské hry před dvanácti lety, kde ovládli šest z osmi disciplín a pouze na ženské pětistovce nestáli na stupních vítězů. Nakonec v Itálii vybojovali v short tracku 10 cenných kovů.

Olympijské soutěže v short tracku probíhají:

Od soboty 10. února do čtvrtka 22. února

Místo:

Zimní stadion Kangnung

Soutěže:

500 metrů (muži/ženy)

1000 metrů (muži/ženy)

1500 metrů (muži/ženy)

štafeta (5000 metrů muži/3000 metrů ženy)

Počet účastníků:

115 závodníků (59 mužů a 56 žen) ze 22 zemí

Česká účast:

Michaela Sejpalová

Už od olympiády v Salt Lake City je program soutěží v short tracku neměnný. Muži i ženy se utkají na tratích 500, 1000 a 1500 metrů, distance se liší pouze ve štafetě, kde ženy absolvují tříkilometrový závod a muži pětikilometrovou trať.

Mezi favoritky na medailové umístění budou na olympijském ledě určitě patřit nejlepší závodnice letošní sezony Čche Min-čong, trojnásobná medailistka ze Soči Sim Sok-hi, dlouhodobě nejlepší Evropanka, Italka Arianna Fontanaová nebo Kanaďanka Kim Boutinová.

V mužské kategorii by na domácí půdě mohl zazářit zejména teprve osmnáctiletý supertalent Hwang Te-hon nebo jeho krajan Kim To-kjom. Velké šance se dávají čínskému sprinterovi Wu Ta-ťing, na delších tratích zase exceluje Nizozemec Sjinkie Knegt.

Tradičně silnou kanadskou sestavu potáhnou Samuel Girard a Charles Hamelin a pro Maďarsko by mohl první medaili od Lake Placid 1980 získat dvaadvacetiletý Liou Šao-lin.

Viktor An
zdroj: AP autor: Bernat Armangue

Jedna z největších hvězd short tracku ale bude v Koreji chybět. An Hjon-su si sice změnil jméno na Viktor An a už od roku 2011 reprezentuje Rusko, ve své rodné zemi je šestinásobný olympijský vítěz stále populární. Ani jemu se ale nevyhnul distanc kvůli velké aféře organizovaného ruského dopingu.

Sejpalová se do Pchjongčchangu nominovala na trati 1500 metrů a v devatenácti letech ji čeká olympijská premiéra. Podle svých slov by byla spokojená s umístěním okolo 25. místa. Vyrovnání nejlepšího českého výsledku, 6. místa shorttrackové průkopnice Kateřiny Novotné z Turína 2006, je zatím v nedohlednu. Novotná se pokoušela kvalifikovat i do Koreje, ale neuspěla a následně ukončila kariéru.

Zdroj
isu.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články