Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Shorttrackové střídání, místo Novotné je tu Sejpalová. Šanci dostane na jediné trati

Český short track v Pchjongčchangu chybět nebude. Po velezkušené Kateřině Novotné však přichází Michaela Sejpalová, která krátce před začátkem Her oslaví 20. narozeniny. V Koreji se chystá jen na jeden start, představí se v závodu na 1500 metrů.

Michaela Sejpalová (vlevo)
zdroj: ČTK/AP

"Očekávání úplně velké nemám. Pro mě je už velký úspěch, že jsem se tam dostala. Budu se snažit předvést co nejlepší výkon," řekla Sejpalová. "Samozřejmě, že bych byla ráda, kdybych mohla startovat vícekrát, ale jsem ráda alespoň za jednu trať," uvedla členka pražského Olympu.

Do Koreje se těší i proto, že v Soulu před dvěma lety dosáhla největšího úspěchu své dosavadní kariéry. Na mistrovství světa zde byla právě na trati 1500 metrů šestá a jako první česká reprezentantka dokázala na vrcholné akci postoupit do finálové jízdy.

"Je fakt, že to byl obrovský úspěch, dostat se do finále A se jen tak někomu nepodaří. Měla jsem trošku štěstíčko, že by to ale byl zlom, bych neřekla," uvedla Sejpalová, která ale není držitelkou nejlepšího českého výsledku na MS. Tou je Novotná, která byla pátá na pětistovce v roce 2009. Účastnice čtyř olympijských her tehdy zvítězila ve finále B.

Sejpalová si je dobře vědoma, že v Pchjongčchangu zřejmě výraznějšího úspěchu nedosáhne. "Jsem ráda, že tam vůbec jsem. Kdyby byl výsledek kolem 25. místa, byl by to obrovský úspěch. Je nás tam šestatřicet a není tam žádná špatná závodnice," podotkla rychlobruslařka, která se na OH kvalifikovala na základě výsledků ve Světovém poháru.

Podmínky v Česku? Horší led a mráz

K úspěchu jí pomohl i půlroční tréninkový kemp v Salt Lake City, kde se připravovala s americkou reprezentací. "Mají tam úplně jiné podmínky. Je to rozdíl trénovat tady a v lepším týmu," řekla Sejpalová, která se jinak připravuje na zimním stadionu v Benátkách nad Jizerou. "Největší rozdíl je v kvalitě ledu. U nás není úplně nejlepší, trénují tady hokejisté a my jsme ti druzí," uvedla Sejpalová.

Velkým rozdílem je i teplota v halách. Zatímco v Benátkách trénují rychlobruslaři běžně v teplotě minus dva stupně Celsia, například v Salt Lake City bylo plus patnáct. "V Benátkách mám na konci tréninku omrzlé nohy a skoro nic necítím. A také se nás občas sejde málo. Když je nás deset, je to super. O víkendu jsme ale byly jen dvě, to se pak trénuje špatně," řekla Sejpalová.

Svěřenkyně trenéra Jarmila Hrůzy ale věří, že i přes skromné podmínky se kvalita a výsledky českého short tracku zlepší. "Teď je nás mladších holek docela dost. Uvidíme, jestli budeme schopné alespoň trošku ten sport udržet, když Kačka skončila," dodala Sejpalová. Novotná ukončila závodní kariéru v polovině ledna ve třiatřiceti letech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články