Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Hokej začal hrát kvůli Naganu, po 20 letech si gólman Francouz plní dětský sen

Český tým není kompletní, ale trenér brankářů Petr Jaroš může už teď pracovat s dvojicí gólmanů, která se s největší pravděpodobností podělí o všechny zápasy na turnaji v Pchjongčchangu. Alespoň tak to platilo na posledních dvou světových šampionátech i v seriálu Euro Hockey Tour. Dominik Furch a Pavel Francouz se spolu potkávají i v KHL.

Pavel Francouz
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Co rozhodlo o tom, že se Francouz stal brankářem? Prapůvod všeho je třeba hledat v úspěchu českých hokejistů v Naganu. Sedmadvacetiletý gólman Čeljabinsku je teď blízko splnění vlastního olympijského snu.

"Díky olympiádě v Naganu jsem v podstatě začal hrát hokej. Zjistil jsem, že je nějaký Dominik Hašek a že je to úžasný sport. A doma jsem řekl, že bych chtěl dělat hokej," uvedl Francouz, který již tehdy snil o tom, že se jednou na olympiádu sám podívá.

I další turnaje pod pěti kruhy jako fanoušek bedlivě sledoval, před čtyřmi lety v Soči již mohl teoreticky startovat. Už byl jedničkou Litvínova, měl za sebou start na mistrovství světa, ale kouč Alois Hadamczik se rozhodl vsadit na jinou trojici. I proto, že mohl vybírat také z hráčů působících v NHL, což letos Jandač nemůže.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté ještě nejsou kompletní, Furch i Francouz už ale trénují

"Tehdy mě ale nenapadlo, že za čtyři roky budu chytat na olympiádě taky. Jsem šťastný a vážím si toho," řekl Francouz. Zda bude jedničkou on, nebo Furch, neřeší. "Spíše přemýšlím nad týmovým úspěchem. Samozřejmě, že bych byl rád, kdybych chytal, ale kdyby se něco povedlo a byl jsem na střídačce, tak bych byl stejně šťastný," podotkl Francouz, který se svým brankářským kolegou výborně vychází.

Furch se s Francouzem dobře znají

V reprezentačních výběrech se potkávání již od 16 let. "To je obrovská výhoda. V národním týmu by to ale takhle mělo být. Ego musí jít stranou a všichni musíme táhnout za jeden provaz, jít za stejným cílem. S Dominem se známe dlouho a myslím si, že je to pro nás velké plus. Dokážeme se podpořit a víme, co od sebe čekat," uvedl Francouz, který bude při turnaji s Furchem tradičně bydlet na jednom pokoji.

Francouz odjede do Pchjongčchangu jako brankář s nejlepší procentuální úspěšností v KHL. A v daleko lepší pohodě než na začátku sezony, kdy v Traktoru příliš nechytal. Více šancí tehdy dostával Vasilij Děmčenko. "Úplně se to otočilo. Bylo nastavené pravidlo, že se budeme střídat po prohraném zápase a já měl štěstí, že se nám podařilo udělat nějaké vítězné šňůry. Teď ke konci jsem chytal skoro jen já," pochvaloval si Francouz, který má s Čeljabinskem již jistý postup do play-off.

Osvědčenou dvojici doplní ještě gólman Víktovic Patrik Bartošák. Reprezentace se bude v Praze připravovat až do poloviny příštího týdne, pak odletí na dvě části v úterý a ve středu přímo do dějiště Her. Olympijský turnaj startuje pro český tým až 15. února.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články