Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Snowboardová legenda Černík představuje dokument o sobě

Praha - Český snowboarding je už dvacet let spjatý se jménem Martina Černíka. První český profesionál ukončil aktivní kariéru a v současnosti je reprezentačním trenérem. Nyní Černík představuje dokumentární film Snow way, který mapuje jeho dlouholeté působení ve snowboardové špičce. Snímek mimo jiné ukazuje, jak moc se za těch dvacet let změnilo.

"V těch resortech teď jsou skoky, jsou tam rampy, jsou tam snowparky. O tom se nám tenkrát ani nesnilo. My jsme měli vůbec problém, aby nás vzali na vlek," popisuje Černík, jak vypadala situace na zasněžených svazích, když se snowboardingem začínal. Snowboarding u nás tehdy moc lidí neznalo, přesto se Černík dostal mezi světovou elitu. Jenou skončil druhý na mistrovství světa a jako první český jezdec se zúčastnil olympijských her. Nyní se jako trenér stará o talentovanou generaci sportovců.

Martin Černík: "Já jsem měl sen, který jsem si svým způsobem splnil. Myslím si, že každý z nás, když si půjde za tím, co má rád a dá tomu všechno, tak že se mu to může také povést."

"Dostal se na místa, kam se ještě nedostal nikdo u nás. Jezdil v prašanu, jezdil velké hory, vyhrával největší závody. Pro mě je to člověk, který prošlapal českému snowboardingu cestu ve světě," říká český reprezentant Jan Nečas. Hlavně díky Černíkovu jménu organizace FIS svěřila pořadatelství jednoho z osmi světových pohárů, kde se pojede o olympijské body, České republice.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články