Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kulm hostí vrchol sezony skokanů, MS v letech ale ohrožuje počasí

Bad Mitterndorf - Skokany na lyžích čeká vrchol sezony. Mistrovství světa v letech, které se koná od čtvrtka do neděle v rakouském Bad Mitterndorfu, má jediného favorita - Petera Prevce ze Slovinska, vítěze Turné čtyř můstků a jasně vedoucího muže Světového poháru. Šampionát však ohrožuje nepřízeň počasí, předpověď slibuje silné sněžení a vítr. Přímý přenos kvalifikace sledujte od 12:55 na ČT sport a našem webu.

Peter Prevc
zdroj: REUTERS autor: Cornelius Poppe

Do Rakouska odjela i pětice českých reprezentantů. Největší nadějí bude Roman Koudelka, čtrnáctý muž průběžného pořadí Světového poháru, kterému se na MS v letech vždy dařilo. V týmu ho doplňují tradiční reprezentanti v této sezoně Jan Matura, Jakub Janda a Lukáš Hlava, nováčkem je devatenáctiletý Tomáš Vančura. Trenér Michal Doležal o sestavě rozhodne po trénincích.

"Hlavně musím skákat uvolněně, protože na mamutím můstku rozhoduje většinou technika. A tu letos zatím nemám ideální, i když jsem na tom fyzicky dobře," řekl Koudelka před odjezdem do Rakouska. Z MS v letech má dvě šestá místa včetně minulého šampionátu v Harrachově a jednu jedenáctou pozici. "Skončit do desítky, to by bylo super," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští skokani odjeli na MS v letech na lyžích

Pokud by vyhrál někdo jiný než Prevc, bylo by to velké překvapení. Ve Světovém poháru Slovinec ovládl poslední čtyři závody, z dosavadních dvanácti klání nebyl na stupních vítězů jen jednou a má na kontě sedm triumfů. Od březnového závodu v Trondheimu absolvoval sedmnáct startů s bilancí osm vítězství, šest druhých a dvou třetích míst.

To je minulost, snažím se vždy soustředit na další závod. Do něj nastoupíme zase všichni od nuly," prohlásil třiadvacetiletý fenomén. Při loňském finále Světového poháru v letech v Planici jednou vyhrál a jednou skončil druhý, na mamutím můstku Kulm v lednu 2014 při závodu SP zaznamenal vítězství a druhé místo. Na MS obhajuje bronz.

Jeho největším soupeřem by měl, stejně jako na nedávném Turné být Němec Severin Freund, obhájce vítězství z Harrachova. Podle odborníků se ale spíš bude bojovat jen o stříbrnou medaili, na kterou by mohli dosáhnout také Nor Kenneth Gangnes, který má v posledních týdnech životní formu, domácí Stefan Kraft či další slovinský skokan Jurij Tepeš.

Není ale vůbec jisté, jestli se bude skákat. Meteorologové upozorňují na silné sněžení a vítr. Ten hrozí už v pátek, kdy jsou v plánu první dvě soutěžní kola, a hlavně v sobotu, kdy by se měla skákat dvě finálová kola. V neděli je na programu závod družstev.

"Do neděle by mohlo v dějišti MS napadnout až 50 cm sněhu," uvedl Albert Sudy z meteorologického ústavu. Problémem může být ale hlavně vítr, který by podle jeho slov mohl dosahovat na vrcholcích hor zejména v sobotu rychlosti až 60 km/h.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články