Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jandu čeká poslední sezona. Začal letními výhrami a chce do Soči

Praha - Úspěšná kariéra skokana na lyžích Jakuba Jandy se chýlí ke konci. Bývalý vítěz Turné čtyř můstků a král Světového poháru má před sebou poslední sezonu, do níž vkročil výhrami v letním Kontinentálním poháru. "Vydal jsem se správným směrem. Kdybych nepostoupil z kvalifikace, byl by to těžký vstup. Takhle vidím, že to funguje," řekl Janda. 

Jakub Janda
zdroj: jakub.janda.com

Janda se po zimě v příštím roce se skokanským světem rozloučí. "Na 99,9 procenta je to poslední sezona," potvrdil. Cílem stříbrného a bronzového medailisty z mistrovství světa v Oberstdorfu 2005 je start v Soči. Aby se na olympiádu kvalifikoval, musí být mezi čtyřmi nejlepšími českými skokany. "Musím bodovat ve svěťáku a skákat dobře. Dávám tomu všechno," řekl Janda.

Káně z Beskyd, jak byl v dobách své největší slávy přezdívaný, hlavně nechce opakovat minulou sezonu. "Ta byla jedna z nejhorších v mé kariéře," podotkl Janda. V uplynulé zimě nejel na Turné čtyř můstků a nedařilo se mu. "Pokud bych skákal stejně špatně, může se stát, že kariéru ukončím před olympiádou," konstatoval.

Snaží se proto dělat maximum, aby na poslední sezonu v kariéře nemusel vzpomínat špatně. Především ví, že je nutné naladit ideálně psychiku. "Je třeba si začít věřit. Náš sport je o hlavě, a když si věříš, tak víš, že skočíš," řekl Janda.

Letošní dvě výhry, byť v letním Kontinentálním poháru, můžou Jandu nastartovat k dobré rozlučkové zimě. Z vítězství na závodech FIS se radoval poprvé po třech letech a ve Světovém poháru naposledy vyhrál 1. ledna 2006 v Ga-Pa.

Janda prožil nejlepší období v letech 2004 až 2006. Na kontě má šest vítězství v závodech Světového poháru, kterému celkově dominoval před sedmi lety, kdy ovládl i Turné čtyř můstků. Na stupních vítězů v SP stál celkem dvacetkrát. Na olympiádu jel už třikrát a nejlépe byl desátý na velkém můstku v Turíně 2006.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články