Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Třikrát stejný dvoják – jízda na odpis. Víc matematika než krasobruslení, říká Březina

Šanghaj – Piruety dokrouženy, poslední exhibiční tóny dozněly – mistrovství světa v krasobruslení v Šanghaji je minulostí. Nejlepším českým umístěním je patnácté místo Michala Březiny. Jeho sestra Eliška ani Petr Coufal do volných jízd nepostoupili. Březina lituje především třikrát předvedeného dvojitého toeloopa, který ho stál vinou nových pravidel hodně bodů.

Michal Březina
zdroj: ČTK/AP

"Pravidlo mají všichni stejné. Vím, že se to snaží trochu inovovat, aby bruslení vypadalo jinak, ale dělají z toho trochu víc matematiku než krasobruslení," prohlásil po závodu český krasobruslař, který byl na mistrovství světa nejlépe dvakrát čtvrtý.

Nová pravidla povolují maximálně dvojí opakování téhož skoku. Březina ovšem v úvodu jízdy místo plánovaného trojitého skočil jen dvojitý toeloop a tento skok opakoval ještě dvakrát, jednou dokonce v kombinaci s trojitým axelem. Tím přišel o celou tuto kombinaci, podle svých odhadů zhruba o patnáct bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Březina: Hloupé chyby už nesmím opakovat

Podobně jako Březina dopadli kvůli nové reguli i dva jeho soupeři. Podle nejlepšího českého krasobruslaře by mělo dojít k úpravě. "Mám něco natrénováno, a když se nepovede jeden skok, v jízdě se hrozně těžko přemýšlí nad tím, co jsem udělal na začátku, když už jsem skoro na konci. Myslím si, že pravidlo by se mělo změnit a kombinace by měly být volné, jako byly dřív. Bruslení by to na kráse vůbec neubralo," zdůraznil.

Březina: Se závodem nejsem nespokojený

Březina ve volné jízdě nespadl, nenapodobil tak nevydařený výkon na mistrovství Evropy, kde se dvakrát poroučel na led. "Se závodem nejsem nespokojený. Připravený jsem byl dobře, ale bohužel to prostě nevyšlo," popsal Březina své pocity.

"Plán byl jen na dva čtverné skoky, zbylo z toho padesát procent. Salchow vyšel jak v kraťasu, tak ve volné. Toho druhého bych skočil, kdybych to zabalil, to byla moje blbost. Čtveráky jdou dobré. Jak v tréninku, tak i v závodech v celé sezoně jsem jich skočil hodně, takže procentuální jistota tam je, ale bohužel se mi to nepodařilo," uvedl Březina, který na světovém šampionátu ještě horší umístění neobsadil.

Z vítězství se radoval Španěl Javier Fernández. Ani on se ve volné jízdě nevyvaroval jednoho pádu. Přesto předčil svého největšího soka Japonce Juzuru Hanjua a slavil první světový titul v kariéře. "Jsem hrozně rád, že vyhrál Javier. Když jsem ho po závodě zdravil, byl neuvěřitelně nadšený. Jsem hrozně rád, že vyhrál konečně někdo, kdo zajel excelentní výkon," uzavřel Březina.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatí medailisté v závěrečné exhibici
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články