Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympijská kvalifikace? Zdráhám se říct, že jsme favoriti, odmítá tlak Kubešková

Mají za sebou úspěšné vystoupení na turnajích v Kanadě i domácí tréninkový kemp. Dobrý start curlingového týmu skipky Anny Kubeškové do prozatím nejdůležitější sezony. Na co dosáhne tahle skvělá parta pod dohledem trenéra Karla Kubešky? Číhají na ně velké zkoušky – nejprve evropský šampionát, poté olympijská kvalifikace na domácí půdě a pak se uvidí. Probojují se české curlerky poprvé na olympiádu? Na Facebooku nebo na Instagramu sledujte seriál rozhovorů a pohledů do zákulisí přípravy vycházejících hvězd před olympijskými hrami s názvem Kruhy před očima.

České curlingové reprezentantky s trenérem Karlem Kubeškou
zdroj: ČT sport autor: Jan Hlaváč

Zatím jediným kolektivem, který si zahrál na zimních olympijských hrách, zůstávají čeští hokejisté. Curlingový tým kolem Jiřího Snítila nebyl daleko od toho, aby se podíval do Soči. Teď se velké naděje vkládají do celku kolem Kubeškové.

Hlavní metou je bezpochyby prosincová olympijská kvalifikace v Plzni. "Pořád je to náš největší cíl, ale strašně se zdráhám říct, že jsme favoriti. Všichni se na kvalifikaci připravují stejným způsobem, každá země má trochu jiné podmínky, i finanční. Takže bude hodně záležet na momentální formě," upozorňuje Kubešková.

Cenná pouť do zámoří

Výjimečná sezona si vyžádala výjimečnou přípravu. Češky absolvovaly v zámoří dva turnaje špičkové úrovně. V Oakville sehrály celkem 12 utkání s bilancí šest výher a šest proher. "Kanada byla strašně dobrým nastartováním olympijské sezony. Načerpaly jsme spoustu zkušeností," zdůrazňuje skipka českého týmu. "Bylo to pro nás nesmírně inspirující," dodává Kubeška.

"Tým zraje. Jsou to zkušené hráčky, které se mohou porovnávat s jakýmkoli týmem na světě. V Kanadě jsme porazili tým, který je ve světovém rankingu číslo pět. Ani jsme si s tím nelámali hlavu. Porazili jsme je a šli jsme dál. Došlo k dozrání po stránce kondiční, po technické, taktické i mentální. Všechny stránky, ze kterých se výkon skládá, šly nahoru," říká trenér Kubeška.

Po návratu do Prahy stačil elitní český celek odehrát i kvalitně obsazený turnaj na domácí půdě, kde se ovšem do boje o prvenství neprosmýkl. "Potýkali jsme se s tím, že led v Praze je přece jen jiný než v Kanadě. Na mistrovství Evropy a olympijské kvalifikaci bude připraven spíše v kvalitě takové, jaký byl v Kanadě," upozorňuje Kubeška a jedním dechem k povedenému vstupu do sezony dodává: "Promarněný čas to v žádném případě nebyl."

Od turnajů k pilování techniky

Jiná země, jiné podmínky. Zatímco v Kanadě se dá tímto sportem na špičkové úrovni uživit, v Česku je třeba při tvrdé přípravě pracovat. "Je to těžké, když máte 20 dní dovolené a potřebujete jich za rok 65," podotýká členka týmu Tereza Plíšková.

Anna Kubešková s otcem a trenérem v jedné osobě Karlem Kubeškou
zdroj: ČT sport autor: Jan Hlaváč

Část tréninků probíhá individuálně, spolu se hráčky na ledě setkávají v průměru třikrát do týdne. "Teď se musíme věnovat technickým záležitostem, protože na to jsme na začátku sezony paradoxně neměly příliš času. Rovnou jsme nastoupily do turnajů, což je zase skvělé, protože jsem se potkaly s týmy, se kterými bychom se na začátku sezony normálně nepotkaly," popisuje Kubešková.

Tým na domácím ledě jen těžko hledá konkurenci a za sebou má mnoho mezinárodních úspěchů, včetně čtvrtého místa na loňském evropském šampionátu. "Holky se našly způsobem, který je možná i výjimečný. U sportovních týmů často až po čase vykrystalizuje nějaký problém, který se musí řešit. Spolupracujeme už poměrně dlouho a tady se to nestalo a ani to nehrozí. Holky jsou zapálené pro to, co dělají, a umějí se podpořit. Jako z kolektivu z nich mám velkou radost," dodává kouč Kubeška.

Mistrovství Evropy hostí letos v druhé polovině listopadu švýcarský St. Gallen. V rychlém sledu pak na začátku prosince následuje kýžená olympijská kvalifikace v Plzni.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články