Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Bobisté Dvořák a Vrba: Doufejme, že se s novým bobem přiblížíme lepším výsledkům

Praha - Začátek letošního ročníku byl pro české bobisty mimořadně vyvedený. Na světovém šampionátu v letních startech v Rumunsku totiž dosáhli hned na nejcennější kov. Zlatou medaili vybojoval pro české barvy dvojbob Dominik Dvořák a Jakub Havlín. Stříbro pak přidal čtyrbob, kde rovněž nechyběl Dvořák, který se společně s dalším českým bobistou Janem Vrbou rozpovídal o bobismu ve Sportovních zprávách České televize.

Je nám líto, video expirovalo.
Bobisté Dvořák a Vrba: Výkonnost českých posádek stále roste

U všeho důležitého, co český bob v kalendářním roce zažil, byl bobista Dominik Dvořák. Na lednovém juniorském šampionátu ve Winterbergu ve čtyřbobu bral bronzové medaile. Vloni na světovém poháru zaznamenal lepší výkony než Dvořák jeho reprezentační parťák Jan Vrba, který byl v konečném hodnocení devatenáctý ve dvojbobu a šestadvacátý ve čtyřbobu.

České posádky se pravidelně účastní bobistických šampionátů v klasické zimní, ale i letní podobě. "V zimě to závisí na pilotování a rozdílné jsou i starty. Letní varianta je vlastně takové testování, jak na tom na startech budeme v zimě," popsal Jan Vrba rozdíly mezi dvěma podobami tohoto sportu.

Bobismus je v českých podmínkách finančně velmi náročný sport. Komplikace při trénování pro české posádky tkví také v tom, že v tuzemsku není bobová dráha, proto musí bobisté dojíždět za tréninky do zahraničí. "Především musíme získávat finance na celou sezonu," vysvětlil Vrba. Celý týdenní blok při závodech včetně ubytování a startovného vyjde české bobisty zhruba na sto tisíc korun za jednu posádku.

Starty trénují bobisté na trenažéru v Liberci, na dráhu musí do zahraničí

Češi při trénincích v zahraničí, převážně v Německu, platí za jednotlivé jízdy. "Nejvíce nám vycházejí vstříc v Altenbergu, trochu se tam změnily poměry v poslední době. Tam můžeme jezdit za 30-40 euro za jednu jízdu. Když jedeme ve Winterbergu, tak tam je to 80 euro za dvojku, 100 euro za čtyřku. Takže pak když jezdíme tři, čtyři jízdy denně a jsme tam týden, tak to vyjde na dva tisíce euro za jednu posádku," popsal český pilot. 

Bobisté se tedy musí připravovat i mimo ledové koryto. "Připravujeme se těmi starty hlavně fyzicky, což je jediná šance v Liberci, kde máme trenažér. No a pak musíme dojíždět na dráhy, které jsou mimo republiku," popsal tréninkový režim posádek Dominik Dvořák.

Čeští bobisté se snaží startovat během zimní sezony zhruba desetkrát. V následující sezoně je čeká především mistrovství světa v Soči a vyzkouší si dráhu v jihokorejském Pchjongčchangu, kde se pojede zimní olympiáda v roce 2018. Česká reprezentace získala letos po dvanácti letech nový dvojbob od lotyšské firmy, od kterého si slibuje v závodech vyšší příčky. "Doufejme, že se s tímhle novým bobem přiblížíme lepším výsledkům," vyslovil přání Dvořák. 

A jaké jsou ambice českých bobistů do dalších let? "Chtěli bychom dosáhnout na další medaile, posouvat to výš a dostat ten sport do povědomí diváků a fanoušků," řekl Dvořák. "Potřebujeme stále získávat nové lidi, vychovávat nové piloty a rekrutovat je z těch brzdařů, co už jezdí dva, tři nebo třeba i čtyři roky, protože už mají ty dráhy trochu v povědomí, " dodal na závěr Vrba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články