Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Dahlmeierová upláchla soupeřkám a slaví. Vítková spadla na sedmé místo

Vítězkou stíhacího závodu v Anterselvě je Laura Dahlmeierová. Německá závodnice nezaváhala na závěrečné střelbě a dorazila do cíle před domácí Dorotheou Wiererovou. Veronika Vítková, která do závodu startovala jako třetí, skončila po třech chybách na střelnici sedmá. Na třicátém místě skončila Eva Puskarčíková.

Laura Dahlmeierová
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Rolf Kosecki

Laura Dahlmeierová je ve výtečné formě. Německá závodnice ještě zlepšila svůj výkon ze sprintu a vyhrála v italské Anterselvě stíhací závod. Rozhodla poslední střelbě, kde na rozdíl od soupeřek nechybovala.

Souboj o stříbro svedly Darja Domračevová s Dorotheou Wiererovou – Běloruska při nájezdu do cílové rovinky přišlápla soupeřce hůlku, načež předvedla sportovní gesto a nechala domácí biatlonistku dojet před sebou.

Naopak navázat na úvodní úspěch se nepodařilo Veronice Vítkové. Nejlepší česká biatlonistka třikrát chybovala na střelnici a nakonec bojovala jen o místa na chvostu první desítky. Vítková dorazila do cíle velmi rychlého závodu v Anterselvě na sedmém místě.

"Opět jsem se nevyvarovala svých 'jedniček', ale i tak to je další umístění v desítce, což je super. Jsem ráda i za finiš, kdy se mi podařilo znovu předjet dvě soupeřky. Dnes to ale bylo trápení do začátku do konce, v každém kole mě holky předjížděly," líčila v cíli Vítková.

"Předvedla výborný výkon v posledním kole, se sedmým místem určitě panuje spokojenost," hodnotil výkon Vítkové šéftrenér Ondřej Rybář. "Nebyl to úplně špatný závod, ale těch 'jedniček' tam bylo moc. Navíc lepší podmínky si nikdo nemohl přát," dodal. 

Jak závod probíhal?

Vítková vyběhla do závodu s dvacetivteřinovým mankem na vedoucí Eckhoffovou. Ztrátu mohla smazat na úvodní střelbě, ovšem stejně jako Norka jednou chybovala a musela na trestný okruh. Stejné skóre měla i na druhé položce v leže a čelo závodu, na kterém se nyní pohybovaly Laura Dahlmeierová a Darja Domračevová, se jí začalo vzdalovat.

Zlepšení přišlo na úvodní stojce, po níž Vítková poskočila na dohled pátému místu. Další chyba na závěrečné položce ale šance na další zlepšení už definitivně zhatila. Vítková nakonec dorazila na stadion jako sedmá a oproti sprintu si tak o čtyři místa pohoršila.

Souboj o stupně vítězů svedly Domračevová, Eckhoffová a Dahlmeierová. Nejvíce rozvahy nakonec na závěrečné střelbě ukázala německá biatlonistka, která neudělala na rozdíl od soupeřek chybu a vyrazila vstříc vítězství. O stříbro spolu bojovaly Domračevová s domácí Dorotheou Wiererovou, která se dotáhla po výjimečně rychlé střelbě. Nakonec uspěla Italka.

Další české závodnice střílely srovnatelně s Vítkovou. Nadějná Jislová, která ve sprintu zazářila patnáctým místem, obkroužila tři trestná kola a propadala se pořadím směrem dozadu. Soupeřkám nestačila ani na běžeckých kolech a nakonec dokončila stíhačku na 32. příčce. O dvě místa před ní skončila Eva Puskarčíková, která též chybovala třikrát. Nejlépe z Češek běžela Markéta Davidová, ale čtyři chyby ji srazily na 55. příčku.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie) - stíhací závody:

Ženy (10 km): 1. Dahlmeierová (Něm.) 29:45,0 (1), 2. Wiererová (It.) -17,3 (2), 3. Domračevová (Běl.) -20,2 (2), 4. Eckhoffová (Nor.) -1:09,9 (4), 5. Mäkäräinenová (Fin.) -1:18,4 (2), 6. Višněvská (Kaz.) -1:20,1 (0), 7. Vítková -1:27,5 (3), 8. Bescondová (Fr.) -1:30,8 (3), 9. Vittozziová (It.) -1:32,9 (1), 10. Preussová (Něm.) -1:35,8 (2), ...30. Puskarčíková -3:17,4 (3), 32. Jislová -3:30,0 (3), 39. Davidová -3:53,1 (4).

Průběžné pořadí SP (po 14 z 22 závodů): 1. Mäkäräinenová 544, 2. Kuzminová (SR) 523, 3. Wiererová 489, 4. Dahlmeierová 450, 5. Vítková 416, 6. Herrmannová (Něm.) 402, ...26. Puskarčíková 176, 53. Jislová 53, 80. Zvařičová 9, 83. Davidová 8.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články