Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Nový rok, starý známý nevyzpytatelný Oberhof. Na startu sprintu bude i pět Češek

Tradiční zastávka biatlonového Světového poháru v Oberhofu začíná sprintem žen. Na startu chybí Gabriela Koukalová a Češky pojedou jen v pětici, protože Markéta Davidová se připojí k týmu až na víkendové štafety. Přímé přenosy nabízí jako vždy ČT sport a web ctsport.cz. Sprint žen sledujte od 12:00. Podívejte se na startovní listinu.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Davidová ještě dokončuje soustředění v Novém Městě. "Absolvovala před Vánoci docela dost závodů, takže měla o něco delší přípravu, aby udělala delší blok tréninku," vysvětlil trenér Zdeněk Vítek.

Durynský les přichystal pro sebe tradiční počasí – vítr, mraky a déšť. Zatím chyběla snad jen mlha. "Od Oberhofu se dá očekávat jenom to nejhorší. Bude pršet, trošku sněžit, trošku foukat, ale ukazovali i trochu sluníčka, takže to bude mix jako každý rok," povzdechl si Vítek.

Nevyzpytatelné podmínky na trati slibují velkou alchymii i na poli taktickém a servismanském. Různé týmy volí při nasazování do závodu různou strategii. Jako první z Češek vyrazí do boje s číslem 13 mezi favoritkami Marií Dorinovou Habertovou a Dorotheou Wiererovou Jessica Jislová. Jednatřicítku bude mít Veronika Vítková, pětatřicítku Eva Puskarčíková. V podobný čas se vrhne do závodu například i skvělá střelkyně Julija Džimová z Ukrajiny nebo výborná Francouzka Anais Bescondová.

Lucie Charvátová, která se doposud hodně trápila na střelnici, odstartuje jako třiapadesátá po většině favoritek. Veronika Zvařičová má číslo 89.

Nejlépe si prozatím v seriálu vede Vítková, patří jí 15. místo. V Oberhofu by si mohla vzpomenout na své velké úspěchy. Před třemi lety tu slavila doposud své jediné vítězství, dvakrát zde skončila druhá a až na jeden jediný závod vždy odešla s body. Loni při nezapomenutelném závodu s hromadným startem vybojovala skvělé třetí místo za vítěznou Koukalovou Puskarčíková. Ta je prozatím v SP až 34. Na exhibici v Gelsenkirchenu si zvedla náladu druhým místem ve dvojici s Ondřejem Moravcem, ale ač se jí dařilo střelecky, stále se necítila úplně stoprocentně v běhu.

Dahlmeierová to zkusí po další nemoci

V německém nečasu se přeci jen představí i suverénka loňské sezony Laura Dahlmeierová. Kvůli nemoci nestartovala už na začátku sezony v Östersundu a potíže ji provázely i během vánočních svátků. Kvůli tomu neabsolvovala exhibici v Gelsenkirchenu, ale rychle se zotavila a ve startovní listině pro úvodní závody po Novém roce nechybí.

Do závodního kolotoče se vrací i Běloruska Darja Domračevová. Před Vánoci vynechala francouzskou zastávku, aby se svým manželem Olem Einarem Björndalenem kvalitně potrénovala v náročné olympijské sezoně. V Oberhofu se jí nadmíru daří. Dokázala tu třikrát vyhrát, jednou skončila druhá a jednou třetí.

Udrží vedení Kuzminová?

Ve žlutočerveném trikotu pro nejlepší ženu celkového pořadí v SP i v dílčí disciplíně se ve sprintu představí naturalizovaná Slovenka Anastasia Kuzminová. V čele má náskok pouhých šesti bodů na Francouzku Justine Braisazovou. Dvojnásobná olympijská vítězka ve sprintu ovšem v Oberhofu na první příčku zatím nikdy nedosáhla. Podobně jako Kaisa Mäkäräinenová to ovšem bude chtít určitě změnit.

Kuzminová absolvuje klání v Durynském lese jako jediná ze Slovenek. Ve Světovém poháru funguje jako samostatná jednotka, ostatní slovenské reprezentantky v čele s Paulínou Fialkovou se věnují přípravě a do kolotoče by se měly vrátit až v Ruhpoldingu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články