Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Biatlon slaví dodatečnou olympijskou medaili. Češky získají bronz ze štafety

Zatímco dlí ve švédském Östersundu, kde právě začal Světový pohár, mohou začít slavit zisk olympijské medaile. České biatlonistky získají dodatečně bronz ze štafety v Soči. Původně druhé Rusky byly diskvalifikovány kvůli dopingu Jany Romanovové a Olgy Viluchinové.

Gabriela Koukalová (tehdy Soukalová) předává štafetu Jitce Landové
zdroj: ČTK/AP autor: Dmitry Lovetsky

Kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková se ve výsledkové listině posune za vítězné Ukrajinky a Norky, které si polepší ze třetí příčky.

Puskarčíková a Landová, která už kvůli vleklým zdravotním problémům ukončila kariéru, tak získají svůj vůbec první cenný olympijský kov. "Spravedlnost se ukázala a jsem ráda, že existuje. Mnohokrát jsme si s holkama říkaly, že dříve nebo později medaile přijde," řekla Landová.

Sedmadvacetiletá bývalá biatlonistka se o zisku bronzu dozvěděla doma z textové zprávy od Puskarčíkové. "Dělala jsem přípravu do školy," řekla Landová, která učí tělesnou výchovu na základní škole v Jablonci nad Nisou. "Lepší by bylo sdílet radost na místě než takhle formou esemesky. Teď se nemám s kým o emoce podělit. Jsem sama doma a těším se, až se s holkama potkáme a oslavíme to," dodala.

Je nám líto, video expirovalo.
Hořký bronz? Je to lítost i radost, říká Koukalová

Viluchinová musí ještě vrátit stříbro ze sprintu. V něm se za vítěznou Slovenku Anastasii Kuzminovou posune Ukrajinka Vita Semerenková a bronz připadne Italce Karin Oberhoferové. Nejlepší z českých reprezentantek Veronika Vítková poskočí na 15. místo.

Obě ruské biatlonistky figurovaly na seznamu ruských sportovců zapletených do dopingu. Mezinárodní olympijský výbor jim navíc udělil doživotní zákaz startu na olympijských hrách. Romanovová a Viluchinová však už ukončily kariéru.

Ruský propad pokračuje

Z výsledkových listin her v Soči bylo dodatečně vyškrtnuto již 19 ruských sportovců. Diskvalifikace z her v Soči a doživotní olympijský distanc potkal také skeletonistu Sergeje Čudinova a členy zlatého čtyřbobu Dmitrije Truněnkova a Alexeje Něgodalja. Už minulý týden byl stejně potrestán pilot vítězné posádky Alexandr Zubkov, který bral v Soči dvě zlaté medaile.

Rusko doplácí na státem řízený doping a manipulaci se vzorky v Soči, na které poukázali vyšetřovatelé Světové antidopingové agentury. Kvůli aféře je také ohrožena účast ruských sportovců na únorových hrách v Pchjongčchangu.

Ruští reprezentanti přišli již o jedenáct medailí z domácí olympiády a v hodnocení národů, které původně ovládli s bilancí 33 medailí (13-11-9), klesli na šesté místo. Česká výprava vylepší svou rekordní sbírku ze Soči na dvě zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové medaile. Z patnáctého místa v žebříčku zemí se však neposune.

MOV poprvé zveřejnil odůvodnění rozsudků

Olympijský výbor se opírá především o poznatky vyšetřovatele WADA Richarda McLarena a také o výpovědi klíčového svědka, bývalého ředitele moskevské antidopingové laboratoře Grigorije Rodčenkova. Ten byl označen za věrohodného svědka.

Například v případu původního vítěze olympijského závodu na 50 km v běhu na lyžích Alexandra Legkova je odůvodnění trestu na 46 stránkách a komise druhého vyšetřovatele Denise Oswalda v něm uznala, že podvodný systém popsaný McLarenem, tedy výměny či manipulace se vzorky, byl během her v Soči využíván.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články