Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nelehké podmínky v Anterselvě okusí i biatlonisté, čeká je vytrvalostní závod

Anterselva (Itálie) - Do vytrvalostního závodu míří v Itálii také biatlonisté. Po čtvrtečním nepříliš vydařeném představení žen, v němž nejlepší Češka Eva Puskarčíková obsadila 13. místo, okusí náročnou nadmořskou výšku 108 závodníků, z toho pět Čechů. Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 14:05.

Michal Krčmář ve slovinské Pokljuce
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na životní třetí místo z předchozího stíhacího závodu v Ruhpoldingu by samozřejmě rád navázal Michal Krčmář. "Po úspěšných závodech odchází únava dvakrát rychleji. Věřím proto, že mé tělo i tu výšku skousne dobře," uvedl Krčmář, který je na 11. místě průběžné klasifikace.

"Sezona zatím probíhá až nadstandardně dobře, střelba je velké plus. Také v běhu jsem v popředí častěji, než jsem býval a zlepšení tam je patrné. Tato pozitiva mi dodávají sílu do dalších závodů," dodal Krčmář.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Loskot

Na startu v prosluněné Südtirol Areně s ním bude také Ondřej Moravec, který odstartuje jako první z českých závodníků s devítkou. "Podstatné bude zabojovat, a pak se uvidí," uvedl Moravec, kterého trochu děsí náročný program v Anterselvě.

Po vytrvalostním závodu totiž čeká tým v sobotu odpoledne štafeta a už v neděli dopoledne závod s hromadným startem. "To je prostě nálož, za necelých pětačtyřicet hodin tři těžké závody," prohlásil šestnáctý muž průběžného pořadí.

Navíc v podmínkách 1650 metrů tradičně propíraného tématu nadmořské výšky, kde se závodníci potýkají s daleko těžším dýcháním. Na střelnici proto např. přidávají nádech, tím se střelba zpomaluje. Biatlonistky ještě k tomu ve čtvrtek bojovaly při nástřelu i během závodu s nepříjemným proměnlivým větrem. "Ten tím hodně zamíchal," uvedl trenér Zdeněk Vítek.

Dvacet kilometrů dlouhý závod absolvují biatlonisté v této sezoně podruhé. Na úvod SP v Östersundu se radoval Francouz Martin Fourcade, který v tomto ročníku nasbíral již deset vítězství a suverénně vede celkové pořadí SP. 

Nejstarší biatlonovou disciplínu, kterou muži běhají už od roku 1958, v Anterselvě okusí také Michal Šlesingr, který by rád své výkony kvalitativně ustálil. Ví, že jsou někdy jako na houpačce. Zapracovat chce zejména na střelbě.

Jaroslav Soukup byl v této sezoně nejlepší zatím v podobě 19. místa v Novém Městě na Moravě. Mladý talent Adam Václavík bude chtít přidat další body, v SP se mu to nyní povedlo čtyřikrát za sebou. Oba odstartují do dvacetikilometrového závodu až ve druhé polovině startovního pole.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz, MfD

Hlavní zprávy

Nejčtenější články