Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Koukalová: Úžasný víkend, jeden z nejlepších v mém životě

Oberhof – První, druhá, první. Více než solidní bilance Gabriely Koukalové po třech závodech v německém Oberhofu. Vedoucí žena Světového poháru přirovnala úspěchy z Durynského lesa k finále sezony 2012/2013 v Chanty Mansijsku. Tam tehdy triumfovala hned třikrát a nakročila k velkým medailím.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Úžasný víkend, jeden z nejlepších v mém životě," prohlásila v cíli vítězného závodu s hromadným startem Koukalová. V Oberhofu vyhrála ještě sprint a ve stíhačce dojela druhá. "Jsem ráda, představuju si, jak fandí diváci nejen tady, ale i u televizních obrazovek. Doufám, že se nám podařilo rozdat spoustu radosti."

Takový německý Londýn

Přitom Oberhof nepatří mezi nejoblíbenější destinace většiny biatlonistů. "Beru ho na milost," řekla v rozhovoru pro Radiožurnál. Většinou závodníkům kazí náladu počasí v Durynském lese. "Dělá to hrozně moc. Zázemí je dobré, fanoušci super, ale počasí nám to tady nikdy neulehčilo. I když dneska to bylo celkem dobré. Ale je to takový německý Londýn," konstatovala.

V závodu s hromadným startem sestřelila všech dvacet terčů. Přežila i kritickou chvíli na první položce. "Na první ležce to bylo hodně těžké, protože mi nějaká vločka zapadla do dioptru a hrozně špatně jsem viděla na terče. Musela jsem se hodně koncentrovat," uvedla Koukalová.

Na stavu číslo jedna strávila dlouhých 38 sekund. "Je to vždycky nepříjemný moment, když všichni už odjíždějí a vy střílíte už třetí ránu," popsala.

V běhu se ale cítila lépe než v minulých závodech. Ztratila v něm sice více než minutu na Finku Kaisu Mäkäräinenovou, to jí však vůbec nemuselo vadit. Svou největší konkurentku Lauru Dahlmeierovou porazila v běžeckém čase o téměř patnáct sekund. "Jakmile jsem vyrazila ze startovní čáry, všechno ze mě spadlo a najednou se mi začalo jet výrazně líp. Věřila jsem si, že na trati ostatní budu schopná atakovat," podotkla.

Náročné oberhofské tratě jí prostě seděly. "To je pro mě výhoda. Kopce super, vyloženě jsem si to užívala, byla to pro mě výhoda," uvedla. I proto lituje, že například v Anterselvě a hlavně Hochfilzenu, dějišti mistrovství světa, jsou tratě méně kopcovité. "Tam jsme většinou nasekaní v sekundě a je to strašně vyrovnané. Je to škoda," řekla.

Příprava na kariéru gondoliérky

A finiš? "Bylo to úplně boží," řekla Koukalová. V cílové rovince měla ještě čas si plácnout s trenéry a dalšími členy realizačního týmu.

"Přece jen únava v posledním kole celkem byla. V první polovině jsem se snažila zmáčknout a hlídat si to, abych úplně nezvolnila a potom nespadla a někdo mě ještě nepředjel. Když jsem projela tou poslední velkou zatáčkou, tak jsem si říkala, že by to mohlo být doma," popsala šťastná vítězka.

V úplném závěru překvapila novým gestem. Spojenými hůlkami "zapádlovala". "Asi jsem se připravovala na kariéru gondoliérky," uvedla Koukalová. Emotivní oslava nebyla v plánu. "To přišlo nějak tak spontánně, jak jsem měla hůlky u sebe, tak to vyplynulo," řekla.

Zdroj
ČT sport, ČRo Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články