Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Přípravy na biatlon v Novém Městě jsou hotovy. Světový pohár může začít

Praha - Podmínky na trati jsou ideální, i tribuny jsou připravené na 30 tisíc fanoušků, kteří mají přijet do Nového Města na Moravě. Už v pondělí oznámí příjezd na Vysočinu z Pokljuky celá biatlonová elita. Organizátoři hlásí, že Světový pohár v biatlonu může odstartovat, přípravy jsou dokončeny. Rozpočet českého SP činí rekordních více než 60 milionů korun. 

Hotový areál na SP v biatlonu v Novém Městě
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Přípravy právě díky počasí běží nad očekávání dobře a bez problémů. Na trati široké minimálně sedm metrů je skoro metrová vrstva sněhu. "Bude tam až do května," řekl předseda organizačního výboru Jiří Hamza. "Průběh přípravy je až neuvěřitelný, díky počasí se nám uvolnily ruce, se sněhem jsme nešetřili, stadion vypadá nádherně," pochvaloval si Hamza.

Organizátoři se připravují na davy fanoušků. Vybudovali kvůli tomu mobilní tribuny i na trati. "Čekáme extrémní návštěvy," prohlásil Hamza. Sobotní a nedělní program jsou beznadějně vyprodané, pár lístků zbývá na čtvrtek a pátek. "Jsem jako pobočka tickestreamu, lidi mi volají, zda nemám nějaké vstupenky pod stolem. Nemám lidi kam dát," řekl Hamza.

Je nám líto, video expirovalo.
Vysočina aréna hlásí stoprocentní připravenost

Bez vstupenek se bude možné dostat k tratím směrem ke kopci Harusák, celkem se očekává na 120 000 diváků. Na nátlak fanoušků jsou pořadatelé ale připraveni. Jen všechny vyzývají, aby do areálu přijeli včas. "Bude otevřený čtyři hodiny předem. Parkovací kapacity budou vytížené na sto procent, přesto apelujeme na lidi, aby přišli včas, několik hodin předem. Na poslední chvíli se tam nikdo nedostane, to je jasné," uvedl Hamza.

Důvodem budou i přísnější bezpečnostní kontroly. "Budou namátkové kontroly u vstupu, lidi musejí být trpěliví. Chceme, aby všichni byli spokojení a my nemuseli řešit věci, které k biatlonu nepatří," řekl Hamza.

Pro fanoušky je připravený i bohatý doprovodný program. "Hlavně musejí všichni přijít včas," apeloval znovu český funkcionář. "Věřím, že atmosféra bude nejlepší, co kdy byla," dodal.

SP v Novém Městě na Moravě se uskuteční počtvrté. Ten první stál organizátory 28 milionů korun, tentokrát je rozpočet více než dvojnásobný. "Přehazujeme čísla tam a zpátky, teď je to něco kolem 61 milionů. Všechny neznámé už snad známe, takže bychom neměli přesáhnout 63 milionů," vypočítal Hamza.

Ujistil, že díky boomu biatlonu v Čechách a vysoké návštěvě neskončí organizační výbor ve ztrátě. "Přebytek investujeme do dětí. Chceme nové trenéry, máme na ně peníze, snad budou také lidi," doufal Hamza. "Akce není v ekonomickém stresu, ale standardy se mění a náklady rostou. A pokud chceme držet krok a zůstat ve špičce, tak to musíme akceptovat. Když diváky chceme a je o to zájem, musíme jim připravit adekvátní zázemí."

Drobnou nervozitu před závodem na českém území cítí i šéftrenér Ondřej Rybář. "Všichni čekají, že to bude perfektní. Lepší je se moc netěšit a pak být mile překvapený," řekl s úsměvem. Trochu se mu ale ulevilo po úspěšném úvodu SP v Östersundu. "Obě družstva sílu mají, všichni se trochu uklidnili, ale nečekejme, že bude pořád někdo na podiu," varoval Rybář.

Je přesvědčený, že očekávaná atmosféra české závodníky vybičuje. "Atmosféra dělá strašně moc a fanoušci jsou féroví," uvedl kouč. "Nechtěl bych, aby to skončilo jako v Rusku, kde na biatlonisty pískají, když to není jejich závodník," doplnil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články