Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Biatlon už se nikdy nevrátí tak nízko, jako když jsme začínali, těší Hamzu

Praha – Další biatlonová sezona je na startu a česká reprezentace je v nejostřejším hledáčku očekávání. Nespí však ani konkurence. Šéf Českého svazu biatlonu Jiří Hamza věří, že trenérským týmem nastolený model přípravy, který směřuje k olympiádě 2018, se osvědčí a vrcholy přijdou nejen v prosincovém podniku Světového poháru v Novém Městě na Moravě, ale i během únorového mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu. "Věřím, že biatlon je v bezvadné kondici," prohlásil Hamza.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Trenéři Ondřej Rybář a Michal Málek chtěli především zrychlit střelbu biatlonistů a také změnit zažité tréninkové modely. To všechno v sezoně, která je předolympijská a dává tak prostor na to, aby si novinky sedly.

"Nálada je bezvadná, je velké očekávání. Chceme, aby to všechno klaplo. Vzhledem k tomu, že Světový pohár, na který se chystá spousta lidí, máme doma, bereme to jako předvánoční vrchol. Pak se začneme chystat na mistrovství světa," řekl Hamza.

AUDIO: Výhledy před sezonou Světového poháru rozebíral Biatlon fokus podcast

V Novém Městě očekávají na sprinty, stíhačky a závody s hromadným startem od 15. do 18. prosince organizátoři zcela vyprodáno, přesto ještě několik lístků na čtvrtek a pátek zbývá. "Na český sport jsou to neuvěřitelná čísla. Před dvanácti lety o biatlonu téměř nikdo nevěděl," uvedl první muž českého biatlonu. Během čtyř dní by se mělo v areálu protočit asi 120 tisíc lidí.

Pořadatelé rozšířili tribuny a přidali na diváckém komfortu. "Stadion je dnes na 20 tisíc, býval na 17. Udělali jsme tribuny na tratích v zajímavých lokalitách, dodali jsme asi o šest obrazovek víc. Sportovci budou na stadion vjíždět jak do arény. Rozšířili jsme občerstvení a další věci," popsal Hamza.

Nedostatek sněhu českou zastávku SP neohrozí. "Předpověď je bezvadná, základní problém - sníh - je odstraněn hlavně na stadionu, i když máme připravených 30 tisíc kubíků v depu. Ale je lepší to jet na čerstvém, než záložním sněhu. Přípravy běží standardně, tým lidí je bezvadný a zkušený, každý ví, co má dělat. Všichni se těší, až to už začne. Bude to neopakovatelný zážitek, i když nervozita asi nebude taková jako v začátcích," dodal Hamza. Novoměstští se inspirovali zejména v německém Ruhpoldingu s podobnou nadmořskou výškou.

Je rád, že může být u toho v době, kdy se v českém biatlonu sešla výjimečná generace sportovců a trenérů. "I lidé kolem k tomu malinko přispěli. Deset let pracují na nějakém projektu, který je teď dá se říct na vrcholu. V dalším olympijském cyklu bychom mohli mít třikrát Světový pohár a mistrovství světa juniorů," doplnil Hamza.

Vrásky na čele mu přidělala akorát volba pořadatele MS 2021. Volba totiž padla na ruskou Ťjumeň právě před Novým Městem na Moravě. Hamza už dříve uvedl, že něco takového se stát rozhodně nemělo. Narážel tím na obrovskou ruskou aféru systematického dopingu. Země navíc nemá schválený antidopingový program.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Je to nešťastné rozhodnutí, bohužel náš světový biatlonový prezident tomu dost přispěl. Přijde mi to podobné, jako když se přidělilo mistrovství světa v cyklistice do Kataru. Nejsme rádi, že jsme prohráli. Ta volba čistá a férová rozhodně nebyla. Biatlonový svět se rozdělil na západní a východní země. My jsme braní jako zastánci západního bloku a uvidíme, co se teď odehraje. Biatlon je skvělý, ale nevím, jestli si ten geniální projekt trochu nepošlapáváme," uvedl Hamza.

O biatlonové talenty se nebojí. "Markéta Davidová vyhrála IBU Cup v 19 letech, což je úžasný úspěch. Máme tam Adama Václavíka, takže věříme, že až skončí tahle generace, tak vytáhneme nějaká nová esa z rukávu," řekl Hamza, který je podle svých slov rád, že se biatlon nikdy nevrátí tak nízko, jako když v tuzemsku začínal. "Že si dneska malé děti chtějí hrát na Koukalové a Šlesingry je nejdůležitější, abychom je přitáhli ke sportu a měli možnost vychovat další hvězdy," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články