Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Flinta, lyže a hlavně hůlky. MS v biatlonu začíná smíšenými štafetami

Oslo – Bylo by přinejmenším zvláštní, kdyby se česká výprava vracela z mistrovství světa v biatlonu z Osla bez cenného kovu. Loni v Kontiolahti vybojovali Češi čtyři medaile a v každém podniku Světového poháru v této sezoně stáli vždy alespoň jednou na stupních vítězů. Tlak je velký. Ale nejen pro Čechy. Po velkých výsledcích lační i domácí Norové. Velmi sledované budou výkony dvaačtyřicetileté biatlonové legendy Oleho Einara Björndalena na posledním šampionátu kariéry. MS startuje smíšenými štafetami, zlato obhajují Češi. Přímý přenos včetně bohatého před i pozávodního programu sledujte na ČT sport a našem webu od 15:00.

Gabriela Soukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Čeští biatlonisté si z dosavadního průběhu sezony odvezli patnáct medailí, po pěti z každého kovu. "Už loni byly čtyři medaile nad plán," umenšoval však velká očekávání šéftrenér Ondřej Rybář, v prognózách vždy opatrný muž. "Ale i bez Ondry máme hodně šancí," ujistil.

Když loni odjížděli biatlonisté na MS do Kontiolahti, mírnili po pěti medailích na olympijských hrách v Soči optimismus. Přesto šampionát zahájili zlatou medailí ve smíšené štafetě, potom přidala cenný kov ještě Gabriela Soukalová a dvě medaile Ondřej Moravec. Jenže právě nemoc trojnásobného medailisty ze Soči tentokrát plány českého týmu přinejmenším modifikuje.

Moravec se potýká s následky virózy a střevních potíží v závěrečné přípravě a úvodní mixová štafeta bude bez něj. "Rádi bychom si sáhli na medaili a prodloužili tak bilanci ze Světového poháru," nechal se i tak slyšet šéftrenér Ondřej Rybář. Místo Moravce nastoupí jako finišman Michal Krčmář.

Dlouhá, předlouhá pauza

Reprezentanti mají za sebou závěrečné soustředění v Pokljuce a všichni už se těší, až skončí závodní pauza. "To už totiž bude proti tréninku jednoduché," řekla serveru iDNES Soukalová. "Prodleva od posledních závodů je dlouhá. Taky už mám tréninků plný zuby. Zato natrénováno mám nejvíc, co jsem mohla mít," přidala se Vítková.

zdroj: ČT sport

Do světového šampionátu vstoupí jako dva největší favorité Francouz Martin Fourcade a Češka Gabriela Soukalová. Česká závodnice vede seriál s velkým náskokem 135 bodů a její sezona je úchvatná. Nejhorším výsledkem pro ni bylo deváté místo ve sprintu v Anterselvě, zato na stupních vítězů byla už desetkrát. I proto může už na mistrovství světa slavit poprvé v kariéře celkový triumf ve Světovém poháru.

Zajímavosti z historie MS

Počet uskutečněných ročníků: 47

Nejvíce titulů - muži: Ole Einar Björndalen (Norsko) - 19

Nejvíce titulů - ženy: Magdalena Neunerová (Německo) - 12

MS se koná každoročně s výjimkou olympijských sezon. Původně byly na programu vytrvalostní závod a soutěž družstev, v roce 1966 doplnily družstva štafety. V roce 1974 se přidal sprint, v roce 1997 stíhací závod, o dva roky později závod s hromadným startem a v roce 2005 smíšená štafeta.

Výsledky světového šampionátu se započítávají i do pořadí SP. Největšími soupeřkami Soukalové nejen v boji o Velký Křišťálový glóbus budou Marie Dorinová-Habertová z Francie a Italka Dorothea Wiererová. Silná bude Finka Kaisa Mäkäräinenová, v posledních závodech se střelecky srovnala i Veronika Vítková.

Komu bude patřit MS? Fourcadovi? Norům?

Fourcade je letos bezkonkurenční a je takřka jasné, že Světový pohár letos vyhraje. Na medaili zcela jistě bude útočit Rus Anton Šipulin, ale silní na domácí věhlasné trati v Hollmenkolenu budou i Norové Tarjei Bö, jeho bratr Johannes Thingnes Bö, Emil Hegle Svendsen a zapomínat se nesmí ani na Björndalena.

S devatenácti tituly mistra světa a osmi olympijskými vítězstvími nejúspěšnější biatlonista historie se chce loučit medailí, byť před aktuální sezonou měl zdravotní potíže. Z těch se ale už dávno dostal, vždyť letos vyhrál dva závody a na pódiu byl šestkrát. "Jsem ve formě," hlásil z Norska, kde se připravoval místo startů při SP v zámoří.

Po mistrovství světa se biatlonisté vydají rovnou na Světový pohár do Chanty Mansijsku, kde seriál končí.

Program mistrovství světa v biatlonu v Oslu

Čtvrtek 3. března: 15:30 smíšená štafeta

Sobota 5. března: 11:30 sprint mužů, 14:30 sprint žen

Neděle 6. března: 13:30 stíhací závod mužů, 15:45 stíhací závod žen

Středa 9. března: 15:30 vytrvalostní závod žen

Čtvrtek 10. března: 15:30 vytrvalostní závod mužů

Pátek 11. března: 15:30 štafeta žen

Sobota 12. března: 15:30 štafeta mužů

Neděle 13. března: 13:00 závod s hromadným startem žen, 16:00 závod s hromadným startem mužů

Kompletní program vysílání ČT sport najdete zde.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články