Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Biatlonisté vyrazili na MS v Kontiolahti s medailovými ambicemi

Praha - Čeští biatlonisté odletěli na mistrovství světa do finského Kontiolahti pro medaile, ale i s vědomím, že mají za sebou úspěšnou sezonu a nemusejí už nikomu nic dokazovat. Na letišti v Ruzyni byl také Ondřej Moravec, který si prodloužil závěrečné soustředění ve slovinské Pokljuce a k týmu se připojil při přestupu v Praze.

Odletěla rovněž Veronika Vítková, která je největší českou medailovou nadějí; na stupně vítězů nepronikla z dosavadních osmi dílů světového poháru jen při tom třetím v Pokljuce. V individuálním závodu skončila na pódiu šestkrát, jednou vyhrála, společně se štafetami stála na stupních hned dvanáctkrát a třikrát na tom nejvyšším. "Každé umístění do desítky je super, ale medaile je pro mě sen. Sezona je fantastická, jdu na vlně a ráda bych se na ní udržela i v Kontiolahti," řekla Vítková.

Reprezentační kouč Ondřej Rybář měl v posledním týdnu v Pokljuce za úkol spíš dostat své svěřence do psychické pohody. "Tahle sezona po olympiádě je specifická. Koncentrace není taková jako loni před Soči. Ale daří se, což je super. Pro nás mistrovství světa ale není o nic důležitější než světové poháry," prohlásil Rybář. "Nechci to zlehčovat, ale tohle mistrovství světa je po olympiádě prostě víc v pohodě, co se týče psychiky," uvedl.

Právě na psychické pohodě pracoval s týmem v Pokljuce. "Nikdo neusnul na vavřínech, všichni se poctivě připravovali. Nejhorší je, když se nedaří a pak se musí všechno spasit v jednom závodu. Ale naším cílem je jezdit stabilně celou sezonu, což se daří," konstatoval. "Když jsme přivezli pódium z každého světového poháru, tak bychom měli i z mistrovství světa," dodal.

Moravec jako jediný cítil, že nepotřebuje před MS pouze odpočívat a ladit formu, chtěl i trochu přitrénovat. V Pokljuce tak zůstal o několik dní déle než zbytek týmu. "Původně to bylo proto, že za mnou přijela přítelkyně, ale nakonec jsem to využil k tréninku a bylo to dobré," řekl před odletem Moravec, který byl na stupních v této sezoně dvakrát. "Každé umístění do desítky bude dobré, bude záležet na střelbě. Bez nuly to přední umístění prostě nebude," měl jasno.

Gabriela Soukalová věří, že počasí ve Finsku nebude extrémní jako v loňském roce při světovém poháru. "To se tam nadzvedávaly i koberce," vzpomínala. "Ale věřím, že ta naše příprava byla natolik kvalitní, že naše zkušenosti a všechno přeneseme do závodů a počasí to neovlivní," doufala. Neprožívá nejlepší sezonu, ale se štafetou byla už šestkrát na stupních vítězů. "Tam je největší šance," doplnila vítězka sprintu ze SP v Pokljuce, v němž má největší šanci získat na MS medaili.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články