Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Biatlon touží po historické medaili z olympiády. Sezonu načínají smíšené štafety

Östersund (Švédsko) – První olympijská medaile – takový je cíl biatlonistů pro letošní sezonu. Loňská zima byla nejlepší v historii a naznačila sílu českého týmu. K želízkům by měly znovu patřit loňské hvězdy: Gabriela Soukalová, která od léta trénuje s muži, a Ondřej Moravec. Ambice na přední umístění mají také Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr, Zdeněk Vítek a Veronika Vítková. Sezona začíná tradičně ve švédském Östersundu smíšenou štafetou, oblíbenou disciplínou českých reprezentantů, ve které na domácím světovém šampionátu vybojovali bronzové medaile. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web dnes od 15:25.

Světový pohár je tentokrát odrazovým můstkem k hrám v Soči. "Světový pohár bereme vážně, ale hlavní jsou olympijské hry," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Biatlonisté vozí medaile z mistrovství světa, naposledy v únoru v Novém Městě na Moravě k nadšení dvaceti tisíc fanoušků dojeli třetí ve smíšené štafetě. Na olympijských hrách ale ještě na stupně vítězů nepronikli. "Chtěli bychom přepsat historii, abychom to prolomili a konečně tu medaili dovezli," vyslovil koncem října přání dlouholetý prezident biatlonového svazu Václav Fiřtík.

Dosavadním českým biatlonovým maximem na OH je čtvrté místo Ivana Masaříka z Nagana z roku 1998. Na stupně vítězů by mohl zaútočit třeba Moravec, čtvrtý z letošního šampionátu na Vysočině. "Bylo by krásné, kdyby to konečně vyšlo někomu z nás, ale to nebude žádná sranda," uvedl Moravec.

Příprava Soukalové náročnější než kdy předtím

Hlavní pozornost se upírá k Soukalové. Kometa minulého SP ukončila v březnu sezonu v Rusku třemi výhrami v řadě. "Nemám žádné speciální cíle, chtěla bych to dělat pro zábavu a závody si především užívat," řekla Soukalová.

V létě udělala zásadní změnu. Opustila tréninkovou skupinu žen Jindřicha Šikoly a připravovala se s muži pod vedením Rybáře. "Díky tomu byla moje příprava daleko náročnější než kdykoliv předtím. Mám z toho dobrý pocit. Cítím to jako srdeční rozhodnutí a podle výsledků se uvidí," řekla šestá žena minulého ročníku světového poháru.

Fourcade a Bergerová proti ostatním

Největšími favority světového poháru i olympiády jsou Francouz Martin Fourcade a Norové. Silní budou tradičně Němci a Rusové, kteří se snažili před domácí olympiádou inspirovat Fourcadem a v létě absolvovali společný kemp. "Doufám, že budu jezdit na stejné úrovni jako dosud. S tlakem se umím vyrovnat, to jsem už ukázal. Chci začít světový pohár dobře, abych jezdil ve žlutém (dresu pro vedoucího muže SP) a věřil si tak před olympiádou," řekl Fourcade.

Pozici hlavní ženské hvězdy obhajuje Norka Tora Bergerová. Dalšími favoritkami sezony jsou Němka Andrea Henkelová, Finka Kaisa Mäkäräinenová, Běloruska Darja Domračevová či Slovenka Anastasia Kuzminová.

Program Světového poháru v biatlonu 2013/2014:

24. a 27. listopadu - 1. prosince: Östersund (Švéd.),

6.-8. prosince: Hochfilzen (Rak.),

12.-15. prosince: Annecy-Le Grand Bornand (Fr.),

3.-5. ledna: Oberhof (Něm.),

8.-12. ledna: Ruhpolding (Něm.),

16.-19. ledna: Anterselva (It.),

6.-9. března: Pokljuka (Slovin.),

13.-16. března: Kontiolahti (Fin.),

20-23. března: finále SP - Oslo (Nor.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články