Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi mají jasno, do štafety půjdou Razým, Jakš, Kožíšek a Knop

Falun (Švédsko) – S definitivní platností bude ve štafetovém závodě chybět Lukáš Bauer. Trenér Miroslav Petrásek nejlepšímu českému běžci vyhověl, aby se mohl ve Falunu připravit na klasickou padesátku s hromadným startem, a do závodu nominoval Aleše Razýma, Martina Jakše, Dušana Kožíška a finišmana Petra Knopa. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 13:25.

"Kdysi jsme se domlouvali, když bude Lukáš končit a bude mít šanci jet výborně padesátku, tak bych byl ochoten ho nepostavit na štafetu. Teď s tím přišel. Měl jsem s tím trošku problém, nicméně doufám, že předvede vynikající výkon a rozloučí se s tou padesátkou dobře. Štafeta, pro kterou jezdil čtrnáct let, není momentálně ta, která má šanci bojovat o medaili, proto dal přednost padesátce," řekl Petrásek.

Sedmatřicetiletý Bauer od debutu ve štafetě na světovém šampionátu v roce 1997 v Trondheimu nechyběl v české sestavě ani jednou. Vždy byl k dispozici i na olympijských hrách a podílel se na bronzu ve Vancouveru 2010. "Štafeta pro mě vždy byla prestižní záležitost, ale jsem přesvědčený, ať mi kluci prominou, že šance bojovat o výborný výsledek, což pro mě je šesté místo, je skoro nereálná," řekl Bauer po sedmém místě ve středeční patnáctce.

Je nám líto, video expirovalo.
Bauer se chystá na padesátku, štafeta se musí obejít bez něj

Desítka = spokojenost

Petrásek zatím nezná složení ani počet ostatních štafet a těžko se mu odhaduje, o jaké místo by kvarteto bez Bauera mohlo bojovat. "V sestavě jsou tři z olympiády v Soči, kde jsme jeli slušný závod. A když se odečte čas Lukáše, tak místo o osmé místo budeme bojovat o desáté. S tím bych byl plus minus spokojen," řekl trenér.

Důležité bude, aby Razým, Jakš a Kožíšek vybudovali pozici pro dvacetiletého Knopa. "Když Aleš, Martin a Dušan pojedou dobře, tak bychom měli být někde vidět a bude záležet, jak Petr zvládne poslední úsek. Už tam nebude ve skupině, kde se poženou ti nejlepší, ale budou tam závodníci kolem 8. až 12. místa, kde už by mohl zazávodit, aby pozici udržel nebo jenom lehce ztratil," řekl Petrásek.

Turecký med snad nehrozí

Trenér doufal, že nedojde na propadák jako před čtrnácti lety na šampionátu v Lahti, kde Češi projeli cílem předposlední. "Turci nám tady nehrozí, turecký med jsem měl pak doma připravený," vzpomínal dnes v legraci Petrásek na fakt, že čeští lyžaři chvilku prohrávali i s Turky, kteří pak byli za zkrácení trati diskvalifikováni.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články