Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Petrásek si od Razýma slibuje dobrý výkon

Nové Město na Moravě - Po roční pauze způsobené mistrovstvím světa v biatlonu se do Nového Města na Moravě vrací světový pohár v běhu na lyžích. A představí se na něm i kompletní česká elita vyjma Lukáše Bauera, který se připravuje v Soči. Zlatá lyže přivítá závod ve sprintu jednotlivců a štafet. Přímý přenos můžete sledovat v sobotu od 16:00 na ČT sport.

Aleš Razým
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Na startu nebude chybět Martin Jakš, jedenáctý muž celkového pořadí Tour de Ski. "Nedokážu úplně odhadnout, jak po tom všem bude tělo reagovat, týden jsem spíše jen odpočíval. Kdybych v sobotu postoupil, bylo by to výborné," sdělil Jakš.

Ve Vysočina Areně se však představí i Aleš Razým, jenž na mistrovství světa v Liberci před pěti lety na sprintu volnou technikou obsadil šestou příčku. "Už je to chvíle a od té doby se mi nic velkého nepovedlo. Uvidím, jak na tom budu po Tour de Ski," řekl běžec.

Razým si dává za cíl postoupit z kvalifikace mezi třicítku nejlepších. "Pokud se to podaří, tak budu schopný bojovat o další postup. Na nějaké vyšší umístění si nedělám ambice. I když se říká, že člověk má být odvážný," řekl. Také on přiznal, že pociťuje velkou únavu. "Stále říkáme, že jsme jeli Tour de Ski. Ale kromě toho závodím od začátku prosince. A předtím jsem byl nemocný a šel rovnou do závodění. Bylo toho poměrně dost a program byl hodně nabitý," poznamenal Razým.

Reprezentační trenér Miroslav Petrásek si však od něj slibuje, že naváže na dobré sprinterské výsledky ze seriálu. "Byl bych rád, kdyby formu potvrdil. Myslím, že se mu obzvlášť vydařil závod v Oberhofu," doufá Petrásek.

Mužský tým se představí v nejsilnější sprinterské sestavě. Kvarteto v mezinárodní skupině tvoří Jakš, Razým, Dušan Kožíšek a Ondřej Horyna, z národní skupiny má největší naději na úspěch Jan Bartoň. "Závod v Novém Městě je pro nás prioritou, i když není po Tour de Ski v ideálním termínu. Jakš s Razýmem měli vzhledem k náročnému programu možnost volby startovat pouze v jednom závodě. Chtějí ale jet oba," uvedl kouč Miroslav Petrásek.

Je nám líto, video expirovalo.
Před SP v Novém Městě na Moravě

Domácí ženskou jedničkou je Eva Vrabcová-Nývltová. Ta se ale před víkendovým programem cítí značně unavená po Tour de Ski a start zvažuje. "Závody v Novém Městě beru tak, že se jedná o vrchol sezony v domácím prostředí. A chci tady jet. V posledních dvou dnech ale na mě dolehla extrémním způsobem únava. Tak jsem zvědavá, zda do rána povolí," uvedla běžkyně. 

Pro Vrabcovou-Nývltovou jsou sprinty okrajovou záležitostí. Kvůli divákům a příznivcům chce ale podat co nejlepší výkon. Pouze si nechává pootevřená zadní vrátka. "Pokud se ráno nebudu cítit dobře, tak nepojedu," připustila současná nejlepší česká běžkyně. Spolu s ní trenér Lukáš Krejčí nominoval Petru Novákovou, Karolínu Grohovou a Sandru Schützovou. "Sestava na nedělní závod dvojic bude záležet na stavu Evy Vrabcové," vysvětlil kouč ženské reprezentace Lukáš Krejčí.

Ze světové elity se v Novém Městě na Moravě představí oba lídři světového poháru ve sprintu Rus Krjukov a Němka Herrmannová. K favoritům patří i obhájci celkového prvenství ve sprintu Švéd Jönsson a Američanka Randallová. Na startu budou i další hvězdy Ital Pellegrino, Nor Bransdal, Norka Östbergová či Polka Kowalczyková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články