Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bauer zvažuje před olympiádou přípravu s ruskou elitou

Praha - Běžec na lyžích Lukáš Bauer má před olympijskou sezonou v Soči rozjednanou spolupráci s dvojicí elitních ruských soupeřů. V létě by rád absolvoval soustředění s Alexandrem Legkovem, letošním vítězem Tour de Ski a druhým mužem světového poháru, a Iljou Černousovem pod vedením švýcarského trenéra.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Je to pravda, začal jsem si to po kousíčkách rozjednávat, ale je to jen jedna z variant. Vyhlásil jsem, že se chci příští sezonu vrátit ke stupňům vítězů, nebo skončím, tak nechci dělat věci polovičatě," řekl Bauer.

Bauer dál plánuje, že jeho osobním koučem zůstane třetím rokem Němec Janko Neuber, ale do plánu soustředění by přidal tréninky s Legkovem a Černousovem. Ti dosud měli výjimku z ruské reprezentace a připravují se pod švýcarským koučem Retem Burgermeisterem, se kterým Bauer začal o možné spolupráci jednat.

"Soustředění s Rusy by mělo výrazný potenciál, protože jsou to oba závodníci světového kalibru a aktuálně na koni," řekl Bauer. Rozhodující slovo k případné spolupráci bude mít ruská federace. "Ta musí potvrdit, že dál dostanou zelenou pro pokračování své přípravy mimo ruský tým a zároveň že já dostanu povolení zúčastňovat se jejich soustředění," řekl trojnásobný olympijský medailista.

Existuje i plán B

Rozhodnutí o tom, zda bude moci Bauer obohatit přípravu o soustředění s Legkovem a Černousovem, by mělo padnout koncem dubna. "Aktuálně se mi to líbí nejvíc. Je to sólokapr, ale pokud to nebude, mám v záloze jiné varianty."

Je teoreticky možné, že by Bauer neabsolvoval žádné soustředění s českou reprezentací pod vedením Miroslava Petráska, jeho bývalého osobního kouče. Právě Petráskovo hodnocení Bauerova vystoupení na mistrovství světa ve Val di Fiemme se běžci nelíbilo, a i proto se rozhodl jednat aktivně o variantě s Rusy.

"Po mistrovství jsem se dočetl, že Míra neměl šanci ovlivnit můj trénink a nemá zodpovědnost za můj trénink. Přitom jsem s týmem a jeho plány absolvoval šest soustředění a s Němci kvůli zranění jen minimum," zlobil se Bauer. "Do všech závodů jsem nastupoval s tím, že chci bojovat. Nikdo nehodnotí ostatní s tím, že výkladní skříň českého lyžování je zatím pořád Bauer. Chybělo mi tam to podržení."

Buď zlepšení, nebo konec

Pětatřicetiletý Bauer byl v uplynulé sezoně nejlépe čtvrtý a celkově v SP dvanáctý, ale stále byl zdaleka nejlepším z českých běžců. "Mohl jsem to očekávat i horší. I tak si myslím, že sezona nebyla tak špatná. Ale není to úroveň, na kterou bych si chtěl zvykat, a jasně jsem řekl, že v příští sezoně se buď vrátím na dostřel stupňů vítězů, nebo skončím - bavíme se o tom v průměru jezdit kolem šestého osmého místa," řekl Bauer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články