Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Söldenu se rozjíždí Světový pohár ve sjezdovém lyžování

Sölden - Po šestiměsíční pauze dnes startuje Světový pohár ve sjezdovém lyžování. Již tradičně, letos již popatnácté, začíná seriál závodů v rakouském Söldenu na ledovci Rettenbach. Sezonu načne jako obvykle obří slalom žen, v neděli je na programu závod mužů ve stejné disciplíně. Úvodních klání se nezúčastní největší české hvězdy – Ondřej Bank, jenž doléčuje nemoc a Šárka Záhrobská, která se chce soustředit až na úvodní slalomy za tři týdny ve finském Lahti.  

Loňský vítěz Ivica Kostelič
zdroj: Isifa/EPA autor: Dominic Favre

V prvním závodu sjezdařské sezony tak mohou diváci vidět z českých závodnic jen Kateřinu Pauláthovou a juniorku Martinu Dubovskou. Kvůli absenci Banka a Záhrobské bude největší českou nadějí na úspěch Kryštof Krýzl, který se postaví na start nedělního obřího slalomu.

Po sezónách v nichž Krýzla pravidelně trápila nejrůznější zranění, letos konečně absolvoval celou přípravu bez větších zdravotních problémů a měl by tak být dobře připraven na seriál závodů světového poháru. „Dalo mi to zabrat, ale letos to je dobré, chtěl bych navázat na Ondrovy (Bankovy) úspěchy," plánoval Krýzl.

Loni muži nejeli

Loňský obří slalom v Söldenu vyhrála Němka Viktoria Rebensburgová, která nakonec dosáhla na vítězství i v celkovém pořadí této disciplíny a odnesla si tak malý křišťálový glóbus. Závod mužů byl naproti tomu v pro špatnou viditelnost po prvním kole zrušen. Organizátoři ujišťují, že k něčemu podobnému by letos nemělo dojít. "Trať je v nejlepší stavu, v jakém kdy v tomto ročním období byla. Jsme velmi potěšeni tím, jak organizátoři trať připravili," ujistil technický ředitel Mezinárodní lyžařské federace FIS Markus Mayr. "Vypadá to na skvělý otevírací obří slalom sezony."

 Jelikož tento rok není na programu ani mistrovství světa ani Olympijské hry, křišťálové glóby za vítězství ve světovém poháru jsou tou nejcennější trofejí, kterou mohou sjezdaři letos vybojovat. Vítězství obhajují Ivica Kostelnič z Chorvatska a Němka Maria Höflová-Rieschová. Ti jsou hlavními favority i letos.

"Sölden je důležitý závod. Ukáže, jak jste na tom, a umožní vám pak tři týdny ještě na sobě zapracovat," prohlásil před víkendovým startem Kostelič. Ten je o to zvědavější, že se v červenci podrobil další operaci kolena. "Takže jsem nemohl trénovat tak, jak bych chtěl. Myslím, že moje forma půjde nahoru až v druhé polovině sezony. V Söldenu bych chtěl být do dvacítky," prohlásil.

Dalšími favority jsou především Švýcaři Didier Cuche či Carlo Janka nebo Nor Aksel Lund Svindal. Mezi ženami pak zejména Američanka Lindsay Vonnová. Finále Světového poháru se pojede od 11. do 18. března ve Schladmingu jako test pro mistrovství světa, které se v roce 2013 uskuteční tamtéž.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články