Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Zraněná boulařka Sudová do Vancouveru nakonec pojede

Praha - Akrobatická lyžařka Nikola Sudová i s poraněným kolenem na olympijské hry nakonec pojede. Česká medailová naděje dostala ke startu ve Vancouveru souhlas ošetřujícího lékaře Vladislava Hospodára. Na základě jeho stanoviska její účast schválil předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Sedmadvacetiletá Sudová si přetrhla přední zkřížený vaz v levém koleni v tréninku před Světovým pohárem v USA před dvaceti dny. Od té doby se léčí v Česku, má na míru vyrobenou ortézu a už zkusila jezdit v boulích.

Doktor Hospodár, který má závodnici na starosti, dnes Jiráskovi potvrdil, že je Sudová schopna startovat. Svěřenkyně trenéra Radka Herota tak ve čtvrtek může odletět s první částí české výpravy do Kanady. Na start by se měla postavit 13. února kanadského času. 

Sudová po krátkém klidu okamžitě začala s posilováním, jezdila na rotopedu a už několikrát stála na lyžích. Nejdříve pouze na rovném svahu v Liberci, o víkendu vyzkoušela i boule a test dopadl dobře. Musela ale jezdit s obstřiky. "Prakticky nic necítila a nebolelo to," řekl Herot.



Před zraněním Sudová dvakrát stála na stupních vítězů v závodech Světového poháru a měla patřit k medailovým nadějím české výpravy. I přes komplikaci se svého snu nevzdala. "Je to sport a může se stát vše. Třeba zajedu průměrnou jízdu a ostatní zazmatkují. Je to minimální šance, ale pořád tomu věřím," řekla již dříve.

Na svahu pravděpodobně nepředvede své tradiční skoky helikoptéru s krosem a roznožkou a salto s krosem, ale třeba jen jednoduchou helikoptéru i salto. "Bodově bych kvůli tomu ale neztratila, protože tyto skoky mají stejný koeficient," konstatovala Sudová.

Je nám líto, video expirovalo.
Nikola Sudová pojede na olympiádu
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články