Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Do běžecké sezony vstoupili nejlépe Björgenová a Hafsaas

Beitostölen (Norsko) - Úvodní závod Světového poháru běžkyň na lyžích vyhrála v norském Beitostölenu domácí Marit Björgenová. Na desetikilometrové trati volnou technikou dominovala s náskokem 29 sekund před Švédkou Charlotte Kallaovou, třetí skončila další Švédka Anna Haagová. Z kvarteta českých reprezentantek byla nejlepší Eva Nývltová na 35. místě. V závodě na 15 km volnou technikou byl překvapivě nejrychlejší domácí Ronny Andre Hafsaas. O dvě desetiny sekundy porazil Francouze Vincenta Vittoze, třetí skončil Fin Matti Heikkinen. Čeští lyžaři se na bodovaná místa neprobojovali.

Za ideálního počasí Björgenová při intervalovém startu jasně vládla všem mezičasům a svým výkonem dala vzpomenout na sezony 2005 a 2006, kdy vyhrála celkové hodnocení SP. Nedařilo se naopak obhájkyni Křišťálového globu Justyně Kowalczykové z Polska, která obsadila až dvanáctou příčku.

Slibnou formu na úvod sezony prokázala Nývltová, která po polovině startovního pole dokonce vedla. Nakonec ale po odjetí všech závodnic z nasazené skupiny na body nedosáhla. Na Björgenovou ztratila dvě minuty a 22 sekund. O osm příček za ní skončila Ivana Janečková. Kamile Rajdlové patřilo 45. místo a Klára Moravcová byla hodnocena jako dvaasedmdesátá.

Mezi muži překvapivě kraloval Hafsaas, Čechům se nedařilo

Bez účasti Lukáše Bauera, jenž nabral před začátkem sezony kvůli nemoci tréninkové manko, se českým reprezentantům nedařilo. Nejlépe z nich skončil Martin Koukal na 41. místě, když na Hafsaase ztratil minutu a půl. Jiřímu Magálovi patří v konečném pořadí 46., Milanu Šperlovi 62. a Dušanu Kožíškovi 70. příčka.

Pro české běžce je tento výsledek jedním z nejhorších v SP v historii. "Ani si nepamatuji, kdy to bylo naposledy bez bodů," řekl Petrásek. Za elitní třicítkou skončili čeští běžci v individuálním závodu naposledy před pěti lety ve skiatlonu Val di Fiemme, kde také nestartoval Bauer a Šperl doběhl čtyřicátý.

Miroslav Petrásek, šéftrenér reprezentace:

0"Úvod sezony byl špatný. Proč? Závodníci se trošku nesrovnali s podmínkami a prostě jsme závod nezvládli, jak jsme si představovali. Doufám, že už to bude jenom lepší."

Čtyřiadvacetiletý Hafsaas měl do dnešního dne na kontě jediný start v závodech SP a kromě druhého místa z loňského národního šampionátu neměl za sebou žádný výraznější výsledek. Vše ale změnila dnešní volná patnáctka, do které vyrazil mimo nasazenou skupinu favoritů. Na nejlepší ztrácel na všech mezičasech jen minimum a v závěrečných dvou kilometrech ještě zrychlil. Po dojezdu Vittoze do cíle pak mohl začít slavit premiérový triumf.

V Beitostölenu se objevil i úřadující vítěz SP Dario Cologna ze Švýcarska, jenž si v září poranil stehenní sval. Jeden z favoritů olympijské sezony obsadil dvacáté místo.

Miroslav Petrásek
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články