Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Olympijský oheň pro Vancouver vyrazil do světa

Olympie (Řecko) - V řecké Olympii byl slavnostně zažehnut olympijský oheň, který se vydá na cestu do dějiště zimních her ve Vancouveru. Organizátorům tentokrát pomohlo příznivé počasí a stříbrná pochodeň mohla být na rozdíl od předchozích tří zimních olympiád zažehnuta přímo slunečními paprsky bez využití náhradního zdroje. Pochodeň urazí během 106 dnů po kanadském území 45 tisíc kilometrů, tedy nejdelší pouť po pevnině v historii. Samotné hry začnou 12. února 2010.

Slavnostnímu ceremoniálu přihlížela elita olympijského hnutí, s krátkým proslovem vystoupili i zástupci organizačního výboru her ve Vancouveru. Z rozvalin starověkého chrámu zasvěceného bohyni Héře, kde se obřad konal, se vydal olympijský oheň na osmidenní pouť po Řecku. Poté bude na Panathénském stadionu v Aténách pochodeň předána do rukou kanadských představitelů a zamíří přes Atlantik.

Pořadatelé tentokrát upustili od komplikované cesty ohně kolem světa, o to víc chtějí pochodeň přiblížit obyvatelům hostitelské země. Po kanadském území oheň během 106 dnů urazí rekordních 45 tisíc kilometrů a zavítá do více než tisíce měst a vesnic. V každé z nich se uskuteční malý olympijský ceremoniál. Klikatá trasa je naplánována tak, aby to devadesát procent obyvatel Kanady nemělo ke štafetě dál než hodinu cesty.

Oheň bude převezen na běžkách či na traktoru

Štafeta má dvanáct tisíc úseků, ale olympijský symbol zdaleka neponesou jen běžci. Při plánování cesty byli Kanaďané hodně vynalézaví a vymysleli 106 různých způsobů přepravy pochodně. Oheň povezou například na běžkách, na sněžném skútru, na koni, na traktoru nebo na rolbě upravující ledové plochy, na indiánské kánoi z jednoho kusu dřeva, a pokud to počasí a vlny dovolí, tak i na surfu. 

Minulý ceremoniál v Olympii i cestu štafety narušili protibetští demonstranti, tentokrát se pořadatelé protestů při zapálení ohně neobávali. Na cestě pochodně po Kanadě však už to asi tak docela bez problémů nebude.

Svůj nesouhlas s hrami se chystají vyjádřit ekologičtí radikálové. Protestují nejen proti ničení přírody, ale i proti myšlence pořádat hry v zemi "ukradené jejím původním obyvatelům". Na 30. října, kdy oheň dorazí do Kanady, naplánovali do Vancouveru antiolympijský festival a už vydali bulletin s názvem "Uhaste olympijský oheň".

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články