Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

CHKO: Pořadatelé SP porušují zákon, vozí sníh z chráněného území

Liberec - Zákon o ochraně přírody porušili podle ekologů pořadatelé Světových pohárů v severské kombinaci a běhu na lyžích v Liberci. V noci na neděli totiž odvážela těžká nákladní auta sníh na tratě do Vesce z luk na Jizerce a nakladače ho tam plošně vyhrnovaly až na zem.

Navážení sněhu
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Sníh braly také z některých lesních cest. ČTK to dnes řekl Vladimír Vršovský ze Správy chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jizerské hory. "Louky na Jizerce leží ve druhé nejpřísněji chráněné zóně chráněné krajinné oblasti a v evropsky významné lokalitě soustavy Natura 2000. Za poškozování přírody tam hrozí pokuta až dva miliony korun," prohlásil Vršovský. Podle informací ČTK bagry berou sníh přímo na Jizerské magistrále v okolí Smědavy a ničí běžkařské tratě. Mluvčí Světových pohárů Zdeněk Soudný zatím k problému s ekology na Jizerce zjišťuje údaje.

Ekologové ze správy CHKO informovali již 7. února představitele organizačního výboru SP, že odvážení sněhu z luk na Jizerce je protiprávní. "Sníh pořadatelé berou také z uzavřené krajské silnice druhé třídy Souš - Smědava. Na komunikaci jim sice zákon o ochraně přírody dovoluje vjíždět, ale telefonovala nám řada lidí a stěžovali si, že nakladače ničí běžecké stopy," upozornil Vršovský.

Na tratích ve Vesci nezbyl po oblevě žádný sníh a pořadatelé ho tam začali dopravovat těžkými nákladními auty v sobotu. Prezidentka organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 Kateřina Neumannová uvedla, že na přípravu okruhu o délce 2,5 kilometru potřebují zhruba 10.000 metrů krychlových sněhu.

Neumannová se stala šéfkou organizátorů Světových pohárů a mistrovství světa v roce 2009 v Liberci loni v létě na popud bývalé ministryně školství mládeže a tělovýchovy Dany Kuchtové, která ve vládě zastupovala Stranu zelených.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články