Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Sjezdaře čekají na světovém šampionátu prudké a náročné kopce

Val d'Isère (Francie) - Těžké, prudké a ledovaté kopce čekají lyžaře na mistrovství světa ve francouzském Val d'Isère, které dnes začne superobřím slalomem žen a skončí v neděli 15. února mužským slalomem. Na šampionátu bude mít zastoupení i Česká republika v čele s Šárkou Záhrobskou a Kryštofem Krýzlem.

Český tým, jenž tvoří v čele s obhájkyní titulu ve slalomu Šárkou Záhrobskou deset reprezentantů, čekají kromě sjezdu všechny disciplíny. Nováčky jsou talentované devatenáctileté Klára Křížová a Nikol Kučerová, ostatní už mají zkušenosti. Na osmé MS pojede Eva Kurfürstová, kterou doplní další zkušené lyžařky Petra Zakouřilová a Lucie Hrstková.

 
Mezi muži se bude tým spoléhat hlavně na Kryštofa Krýzla, jenž má letos životní formu. Loňské vážné zranění nohy totiž nepustilo na šampionát Ondřeje Banka, který se stále potýká s bolestivou jizvou po zlomenině. Problémy má také Filip Trejbal, který do Francie odjel krátce po úterní operaci slepého střeva ve Schladmingu. Český tým může do každého závodu nasadit po čtyřech reprezentantech, ve slalomu žen pět.


Hvězdou ženských soutěží se může stát Američanka Lindsey Vonnová, která sní o tom, že získá jako první žena v historii medaili ve všech pěti závodech. Specialistka na rychlostní disciplíny loni vyhrála Světový pohár a aktuálně s odstupem vede průběžné pořadí. Titul mistryně světa ale ve své sbírce ještě nemá. Uspět může i Ivica Kostelič, který má v této sezoně výtečnou formu a v průběžném pořadí Světového poháru vede. Adepty na medaile budou také Rakušan Benjamin Raich nebo domácí závodník Jean-Baptiste Grange.


Chybět nebude ani legendární Rakušan Hermann Maier, který už má vrchol kariéry dávno za sebou, ale v 36 letech se chce lyžováním stále bavit a věří, že mu to vynese i medaili v oblíbeném super-G. "Je fajn vědět, že jsem schopen zase lyžovat stejně rychle jako ti nejlepší," prohlásil.


Sněhové podmínky jsou ve Val d'Isère ideální. Minulý víkend napadlo půl metru sněhu, který organizátoři z připravených sjezdovek odklidili. Snižují se tak obavy, že by závody mohly být zrušeny jako již několikrát v minulosti. "Podmínky jsou výjimečné," prohlásil Jean-Luc Fabre, šéf organizačního výboru, který připravil pro diváky vstupné zdarma. I proto se očekává denní návštěva více než 20 000 fanoušků, na francouzské naděje Juliena Lizerouxe a Grangeho až dvojnásobek.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články