Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. SC TEMPISH Vítkovice - FbŠ Bohemians

Asi nejtěžší sezona. Bylo to náročné psychicky, některým se omlouvám, řekla Sáblíková

Byl to pro ni ročník, který vyzkoušel, co vydrží. Martina Sáblíková dlouho bojovala se zdravotními problémy a letošní sezonu považuje za vůbec nejtěžší. Přesto ji díky olympijskému stříbru z Pchjongčchangu považuje za úspěšnou a už vyhlíží další boje o cenné kovy.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP/ autor: Peter Dejong

Třicetiletá česká reprezentantka se nyní chce dát zdravotně do pořádku a až poté začne přemýšlet nad dalšími plány. Platí však, že chce u rychlobruslení vydržet i další čtyři roky a představit se i na příští olympiádě v Pekingu 2022.

"Byla to velice těžká sezona, hlavně psychicky. Jsem hrozně ráda, že v nejdůležitější okamžik jsem se dala zdravotně do kupy a mohla jsem na olympiádě bojovat o medaile. A jednu jsem si přivezla domů, takže sezona byla úspěšná," řekla Sáblíková.

Konstatovala, že náročnější sezonu asi nezažila. "Kdyby letos nebyla olympiáda, zřejmě bych sezonu přerušila, nebo ji ukončila předčasně," uvedla svěřenkyně trenéra Petra Nováka. Veřejně se zároveň omluvila dalším členům Novis týmu za to, že to s ní občas nebylo jednoduché.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková má za sebou jednu z nejtěžších sezon v kariéře

"Kolikrát se divím, že to se mnou vydrželi. Často jsem bývala nepříjemná a dávala všem kolem sebe pocítit, že se mi nedaří, jak se má. I když oni za to samozřejmě nemohli. I takhle se jim ještě jednou omlouvám," řekla Sáblíková.

Momentálně myslí jen na to, aby byla stoprocentně fit. I proto ji čekají návštěvy lékařů a řada procedur. Aktuálně bude řešit natržený úpon v koleně, kvůli kterému o víkendu nestartovala ve finále Světového poháru v Minsku a přišla o šanci na celkové dvanácté vítězství v seriálu.

Jméno Sáblíková z rychlobruslení nezmizí, už závodí mladší sestra

Sáblíkové roste také solidní nástupce, a to její mladší sestra Barbora. V sedmi letech už jezdí po ledových oválech a ve své věkové kategorii je třetí ve světových tabulkách na trati 500 metrů.

"Nevím, jestli spolu budeme někdy závodit, protože jí je sedm a já si nemyslím, že budu ještě za osm deset nebo dvanáct let závodit na nějaké úrovni. Každopádně budu ráda, kdybych jí mohla pomoct," řekla Sáblíková.

Trenér Petr Novák i na příkladu mladší sestry české rychlobruslařské hvězdy dokumentoval, že Česká republika má dostatečný počet závodníků, kteří by v budoucnosti mohli Sáblíkovou nahradit. V dětských a juniorských světových tabulkách je totiž řada Čechů.

Trojnásobná olympijská vítězka a mnohonásobná mistryně světa i Evropy je pro sestru velkým vzorem. "Už od malinka, když jí byly tři čtyři roky, tak běhala kolem stolu s jednou rukou na zádech. Bylo to veselé a příjemné," pousmála se.

V současnosti již sestra pozorně sleduje i všechny závody svého vzoru. "A když jsme třeba v Inzellu a přijedou i oni, tak se chodí koukat na tréninky a pak třeba chodím s nimi na led. Jen za nimi jezdím, protože jim to pomáhá. Jestli se ode mě už teď něco učí, ale nevím, ještě asi ne. Spíše to má jako zábavu," řekla Sáblíková.

Už si ale všimla, že soutěživost sestře nechybí. "Je hrozně ctižádostivá a paličatá, takže doufám, že to dotáhne daleko," podotkla Sáblíková. "Asi byste si měli zvyknout, že Sáblíková tady bude doufám dál. Pokud se to nezblázní," pousmál se kouč Novák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články